lördag 20 juni 2009

Rösta via Internet

Mina partikompisar Elisabeth Svantesson och Mats Gerdau skriver idag på Newsmill en debattartikel där de tycker att det är dags att förnya valprocessen och fundera på olika varianter av elektronisk röstning. Argumenten är säkrare process, snabbare resultat och förmodligen en positiv inverkan på personröstandet.

De varianterna där man med hjälp av diverse elektroniska hjälpmedel röstar i vallokalerna köper jag rakt av. Man skulle exempelvis kunna göra det obligatoriskt att aktivt välja en kandidat på listan eller tydligt markera att man bara röstar på ett parti. Detta skulle säkert öka andelen personröster vilket skulle vara bra.

Att rösta direkt över Internet är jag inte riktigt lika positiv till. Det finns risk för tvångsröstning där valhemligheten inte bevaras.
Min andra invändning kanske kan uppfattas som konservativ, men av respekt för demokratin får det heller inte vara för lätt att rösta. Missförstå mig rätt, men om man tittar på nättidningarnas dagliga ”omröstningar” som kan handla om ”vad är viktigast på midsommarbordet” (nubbe, sill eller knäckebröd) så är det ju bara att klicka för skojs skull utan att det får några konsekvenser.
Om en valprocess skulle bli lika lätt finns risken att vi skulle få en hel del ogenomtänkta röster vilket knappast skulle gynna demokratin.

Relaterat: Newsmill, SvD, SvD.

Andra bloggar om , .

1 kommentar:

Josef Boberg sa...

Känner Du till det här ?

Mina personliga tankar = personliga erfarenheter av s k demokrati finns här - och en annans finns här.