onsdag 12 november 2008

Tvåpartisystem

I gårdagens program med K-G Bergström på SVT framträdde Göran Persson och blev efter intervjun recenserad av Gudrun Schyman och Bengt Westerberg. Alla tre var rörande eniga kring att de politiska partierna borde gå till val på sina egna program och låta valresultatet avgöra eventuella regeringsalternativ. Bengt Westerberg oroade sig för att vi håller på att få ett tvåpartisystem och Göran Persson ville hålla alla dörrar öppna om t ex SD skulle komma in i riksdagen efter valet 2010.

Det finns naturligtvis fördelar med det resonemanget, inte minst bidrar det till att avgöra styrkeförhållandet inom kommande allianser. Vad som inte är bra är att jag som väljare inte får veta vilka alternativ som finns. Jag kanske aldrig skulle rösta på Miljöpartiet om de var villiga att ingå i en regering med Vänsterpartiet, eller tvärtom.

Att göra som den borgerliga alliansen inför valet 2006 och skapa en gemensam plattform i många frågor, inte minst där åsikterna skiljs åt, gav väljarna ett tydligt alternativ och var uppenbarligen framgångsrikt.
Vilken socialdemokratiskt väljare vill inte veta om (v) kommer att vara med i regeringen vid en eventuell röd-grön valseger? Vilken miljöpartist vill inte veta den gemensamma strategin inom EU? Kärnkraften? Budgettaket? Frågorna är många och vi kanske inte får några svar före valet men jag skulle i alla fall vilja det om jag vore röd-grön väljare.
Tänk att hoppa i säng med Mona Sahlin och vakna med Lars Ohly...

Relaterat: DN, SvD.

Andra bloggar om , , .

Inga kommentarer: