lördag 22 november 2008

Lönedansen

De sista dagarnas debatt om Postens VD och hans månadslön om 900 000 tog en överraskande vändning när han, Lars G Nordström, helt plötsligt tillkännagav att han avstår från sin lön under resterande del av sitt korta VD-uppdrag. Han ska dessutom betala tillbaka den lön han redan kvitterat ut.
Fackbasen på Posten tycker dock att han överdriver och tycker nog han ska ha en lön, fast inte mer än statsministern.
På diverse bloggar diskuteras det ljudligt. Vissa gör jämförelser med idrottsstjärnor som tjänar många gånger mer än så medan andra jämför med just statsministern som tydligen har 130 000 i månaden. Det ryktas att Manchester City vill erbjuda Gianluigi Buffon en årslön på 770 miljoner, d v s 64 miljoner per månad! Mamma Mia!Vad är då en rättvis lön? Ja, inte vet jag! Men jag vet i alla fall några saker:

1) Statsministern har alldeles för låg lön! Jag vet att inga politiker gör vad de gör för pengarna men det finns risk för att den här typen av debatter hindrar duktiga människor från att ta politiska heltidsuppdrag när de kan tjäna så mycket mer och få så mycket mindre skäll på ett vanligt arbete. Dessutom är han i tjänst 24/7/365.
2) Om idrottsstjärnorna kan tjäna sådana ofantliga summor betyder det att någon är beredd att betala dem. Grattis säger jag!

En grupp som definitivt inte är i tjänst 24/7/365 är Sveriges lotsar. Av en slump fick jag reda på att de har en grundlön på 25 000 och uppåt bara för att finnas till hand och dessutom ett tillägg om 8-15 000 per månad för att de faktiskt utför lotsuppdrag. Dessutom arbetar de bara 184 dagar om året!!!
Vilket kanonjobb! Hur svårt kan det vara? Det måste finnas lotsar från Polen eller Lettland som skulle gå över lik för ett sådant smörjobb!
En jämförelse skulle vara om en taxichaffis hade 25 000 för att sitta och hänga i bilen vid sin stolpe och om han tog en körning fick extrabetalt för den. Eller en lärare som fick 25 000 för att vara i skolan men skulle ha extrabetalt för varje lektion han/hon hade. Eller, för att anknyta till där jag började, en brevbärare som hade 25 000 för att bara vara på Posten och dessutom fick extra för varje trappsteg som togs när breven faktiskt delades ut!

Dessutom får lotsarna frisk luft och väderbiten hud som många tjejer gillar, gratis!

Relaterat: AB, AB, DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , .

Inga kommentarer: