onsdag 26 november 2008

Nu är det grabbarnas tur

Kvinnorna har sedan länge regelbundna undersökningar, mammografi, för att i tid försöka upptäcka bröstcancer. Det är bra. Socialstyrelsen kom häromdagen med en föreskrift som säjer att alla flickor i årskurserna 5 och 6 ska erbjudas vaccin mot livmoderhalscancer från 2010. Det är också bra.

Nästa steg i det preventiva arbetet mot cancer måste bli grabbarnas. Inte i jämställdhetens namn utan för att det faktiskt behövs. En automatisk kallelse till alla män från 50 år och uppåt för en undersökning om prostatacancer skulle spara många liv och mycket lidande, både fysiskt och psykiskt. Kanske kan man passa på att kolla eventuell testikelcancer när byxorna så att säga ändå är nere?
Enligt Cancerfonden upptäcks cirka 10 000 nya fall av prostatacancer varje år. Drygt en tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer, som därmed är mannens vanligaste cancerform.
Prostatacancer drabbar framför allt äldre män. Mer än hälften är över 70 år när de får diagnosen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern och förekommer nästan aldrig före 40 års ålder.

Man kan ju kanske tycka att vi grabbar av självbevarelsedrift borde be om en undersökning när vi är hos husläkaren för att behandla våra andra, mer machoaktiga, åkommor såsom benbrott vid skoterkörning, tennisarmbåge eller spik i foten men vi vågar inte. Vi vågar förstås inte heller erkänna det men vi är inte alls så tuffa som tjejerna. Det är inte för inte som det är de som föder fram våra barn!

Därför behövs ett generellt erbjudande om undersökning av alla män! För vi vågar såklart inte tacka nej till en läkarkallelse heller.

Läs mer om prostatacancer här.

Relaterat: DN, AB, AB, SvD.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm, det skulle nog inte hjälpa så mkt om män över 50 undersökte sig för testikelcancer: nästan alla som drabbas är ca 20-30 år. Men man borde lära unga killar göra egan undersökning p s s som tjejer lär sig undersöka sina egna bröst.

Dick Bengtson sa...

Det har du rätt i men det kan aldrig skada när man ändå är hos läkaren med brallorna nere.