fredag 14 november 2008

Budgetdebatt i kommunfullmäktige

Igår deltog jag i min första budgetdebatt i Tyresö kommunfullmäktige. Ett maratonmöte som drog igång redan klockan 15 och med avbrott för lite mat höll på till 22.30.
Kanske inte världens sexigaste tillställning men väldigt intressant ändå. Inte för det slutgiltiga beslutet som var bestämt innan, utan för själva skådespelet.

För er som aldrig varit på något liknande så går det kortfattat till så här: Mötet är uppdelat på de olika nämndernas ansvarsområden. Varje område börjar med en representant för det styrande blocket, i det här fallet Alliansen, går upp i talarstolen och går igenom majoritetens förslag över satsningar inom området och vad det får kosta. Efter det kommer oppositionen, i det här fallet socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, som berättar om hur mycket bättre deras alternativ är och hur mycket mer de vill satsa än Alliansen som bara är ”fat and happy”.
Detta följs av en debatt där majoriteten kommer tillbaka och berättar att de minsann inte alls är vare sig feta eller nöjda utan ansvarsfulla med skattebetalarnas pengar åtföljt av några repliker från oppositionen om att det är de visst.
När detta ansvarsområde är klart går man vidare till nästa där samma skådespel tar fart med i vissa fall lite nya skådespelare från de olika blocken.

När alla områden har gåtts igenom är det dags för beslut. Ordföranden ställer de olika förslagen mot varandra så att svaret allt blir ett JA, sedan tolkar ordföranden vilket förslag som flest ledamöter ropat JA till och klubbar det. I vissa frågor begär oppositionen votering och då får alla ledamöter ta upp en liten fjärrkontroll med tre knappar på, grön, gul och röd. På ordförandens nya fråga ska alla ledamöter trycka på rätt knapp där majoriteten alltid trycker på grön (varför finns ingen blå?). När alla tryckt läses resultatet av och beslutet klubbas.
Kanske finns det en badtunna någonstans ute på Brevik man kan få låna?

Här kan man ta del av debatten vi Web-TV och här hittar man protokoll mm.

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alliansen visar än en gång att de menar allvar med att ta ansvar för Sverige och svenskarna.

Lycka och välgång till alliansregeringen.

Må de ha god framgång i vad de föresätter sig.

Anonym sa...

Haha, det var alltså en kommentar till DN Debatt nyligen, som fått en twinglylänk till detta inlägg.