söndag 9 november 2008

Allsvenskan 2008 – en summering

Årets lag: Kalmar, tabellen ljuger aldrig.
Årets flopplag: Alla tre stockholmslagen. Borde kunna bättre med det material de ändå har. För mycket fokus på huliganer och saker runt omkring?
Årets överaskningslag: Örebro i konkurrens med Gais. Begränsade resurser men gör det ändå bra.
Årets spelare: Kan bara bli en och bara det är en svaghet för allsvenskan. Se bara på alla passningar med ett tillslag, se bara på mottagningarna, se bara på målen. Henke Larsson förstås!
Årets tränare: Borde kanske vara Nanne Bergstrand men jag säger firma Rehn och Olsson i Blåvitt. Försöker spela rolig fotboll och vågar verkligen släppa fram unga talanger.
Årets spelarförluster: Petter Andersson och Paulinho. Gjorde att Hammarby förvandlades från en medaljaspirant till ett vanligt mittengäng.

Årets rookie: Viktor Elm. Kanske inte helt ny men har verkligen blommat ut den här säsongen, bra target, bra på huvudet, ruggiga frisparkar.
Årets besvikelse: Måste bli Malmö FF. Det kändes som om Roland Nilsson var rätt tränare men jag kanske hade fel. Har inte lyckats med sina ungdomar som t ex IFK Göteborg.
Årets målgörare: Kim Olsen i Örebro. Jag räknar det som en större prestation att gör 9 mål på 15 matcher i ett skitlag än Ingelstens 19 mål i ett guldlag.
Årets krigare: Pontus Wernblom i IFK Göteborg. Krigar som Håkan Mild med glimten i ögat och har inte alltid blydojorna på (friskparken mot Elfsborg).
ALL STAR TEAM: Christensen (IFK G) – Arthur Sorin (Kalmar)/Lucic(Elfsborg)/Rasmus Bengtsson (Trelleborg)/Hjalmar Jonsson (IFK G) – Ishizaki (Elfsborg)/Petter Andersson (Hammarby)/Henke Larsson (Helsingborg)/Viktor Elm (Kalmar) – Ingelsten (Kalmar)/Olsen (Örebro).
Årets bonus: När Norrköping åker ut och Sleipner samtidigt går upp i div 1 så skiljer bara en serie mellan de gamla antagonisterna.

Sammanfattningsvis måste jag konstatera att serien tyvärr tappat en del spänning och drag. En förklaring är förstås de vikande publiksiffrorna och huliganrubrikerna som går hand i hand. En annan tror jag är att storstadslagen aldrig riktigt varit med och slagits om guldet, MFF och Gais var inte ens med från början och sedan har övriga storstadslag fallit ifrån ett efter ett.
Jag vill inte ta ifrån Kalmar och Elfsborg det sportsligt rättvisa men jag tror att för att få tillbaka intresset måste vi ha med några storstadslag i toppen. IFK Göteborg är på god väg men hur blir det med 08-lagen och MFF till 2009?

Relaterat AB, AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , .

Inga kommentarer: