måndag 15 september 2008

Huliganer

Brottsförebyggande rådet, Brå, har kommit med ett antal förslag för att komma tillrätta med huliganbråken i samband med svenska fotbollsmatcher. Förslagen handlar bl a om nationell handlingsplan och samordning. Det är säkert jättebra men frågan är om det hjälper? Att jämföra dessa problem med organiserad narkotikabrottlighet är väl möjligen att gå lite för långt. Där finns det ju ett tydligt ekonomiskt incitament med brottsligheten vilket saknas bland huliganerna.
De s.k. huliganerna är inte i första hand ett problem för idrotten utan för samhället. I England har man genom målmedvetet arbete och lagändringar i stort sett fått bort problemen från läktarna. Identifiering, portförbjudning, anmälningsplikt hos polisen inför matcher och landskamper utomlands tillhör de åtgärder man tillämpat.
Jag tycker de viktigaste förändringarna borde innehålla lag- och regeländringar som håller dessa bråkstakar utanför arenorna så att polis och samhälle kan hantera dem med hjälp av de lagar som redan finns. Man får inte glömma bort att denna minoritet av vilsna pojkar i grund och botten inte är fotbollsfans utan bara kriminella odågor som suktar efter medias uppmärksamhet. Skulle de få den där skulle de lika gärna slåss och bråka på kobingo eller Korpens tipspromenader...

Läs även: SvD, AB, AB, AB, DN.

Inga kommentarer: