Alliansregeringen vill satsa 1,8 miljarder på att stärka upp olika typer av yrkesutbildningar, det är bra. Nu gäller det att fortsätta på den inslagna vägen.
Det måste finnas praktiska utbildningar eller lärlingsprogram inom många yrkeskategorier redan från gymnasienivån.
Att kunna lära sig ett yrke utan att behöva läsa annan teori än den som behövs i själva yrket tror jag ger ett hopp för alla skoltrötta ungdomar på högstadiet.
Förstärker vi då inte ett slags arbetande underklass säger då vissa? Svaret finns kanske i betraktarens ögon tänker jag. Ser man ner på yrken som lastbilschaufför, bilmekaniker eller rörmokare och betraktar dem som mindre värda så är svaret ja. Om man däremot inser att samhället består av unika individer med olika förmågor och förutsättningar och dessutom förstår att detta samhälle behöver olika kunskaper för att utvecklas då är det här ett förslag i rätt riktning. Alla kan ju inte gå medieprogrammet och jobba på TV3.
Sedan kan jag ju också konstatera att de s.k. praktiska yrkena har utvecklats rejält under åren. Tänk bara på en bilmekaniker, det är datorer som gör bildiagnoser och mäter upp aktuella värden. Att lära sig använda dessa verktyg kräver förstås mycket mer än att klara skiftnyckel och trasselsudd som hos Roy och Roger!
Läs även: DN, SvD, DI.
måndag 1 september 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar