måndag 10 mars 2014

Är Leif GW homofob?

Jag var på den lokala bokhandeln förra veckan för en snabb koll på vad årets bokrea hade att erbjuda. Tyckte att jag gjorde ett fynd när jag hittade Leif GW Perssons senaste alster ”Den sanna historien om Pinocchios näsa”. Dels för att jag normalt sett gillar GW:s sätt att skriva, men också för att jag tyckt att karaktären Evert Bäckström varit rolig i tidigare böcker.


Nu har jag läst halva boken och det känns som att GW tappat stinget. Väldigt mycket tid ägnas åt Evert Bäckströms sex- och mateskapader.  Dessutom känns det som att de kommentarer som uttalas i form av Bäckströms ”tankar”, vilka tidigare varit lite roliga, blivit plumpare, fler och grövre.

Bäckström har bland annat väldigt nedvärderande tankar om homosexuella. ”Korvryttare” och ”Attackflator” är vanliga uttryck. När Bäckström betraktar kvinnor i form av kollegor eller andra karaktärer i boken, är det väldigt ofta han gör det i sexistiska ordalag.

Några frågor man kan ställa sig är:

Är Evert Bäckström den man som GW inte vågar vara?

Är Bäckströms tankar egentligen GW:s egna?

I så fall, är Leif GW Persson homfob?

Eller, vilket kanske är ännu värre, är Bäckströms tankar en spegling av en jargong som fortfarande finns i den svenska poliskåren? Man kan ju tänka sig att GW har en bra inblick i den.

Eller, är det bara så enkelt att GW börjar bli gammal och gubbsjuk? Jag vet inte, men om du inte är extremt intresserad så behöver du inte läsa den här boken. GW har skrivit många som är mycket bättre. Jag kan t ex varmt rekommendera ”Mellan sommarens längtan och vinterns köld” eller ”Faller fritt som i en dröm”.


Relaterat: Bokus, Adlibris, DN, DN, DN, DN, SvD.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Dick.

Likväl som var och en kan välja vem de vill leva med är det lika självklart att andra kan ha åsikter om valet.

Vad är problemet?

Tjingeling
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Nu gör du mig besviken. "Problemet" i det här fallet är att GW:s alterego Bäckström strör homofobiska åsikter omkring sig. Inte åsikter om vem som vill leva med vem.

Anonym sa...

Jo, det må så vara. Jag har inte läst boken men bloggen gav mig en rätt klar bild.

Vi tänker nog olika om detta. För mig kvittar det om min bäste vän är homosexuell eller homofob. Det finns en orsak till att åsikter och känslor existerar.

Det är inte fel eller förbjudet att tycka bra eller illa om vissa människor. Det är däremot olagligt att ge uttryck av ens åsikter om de riktar sig negativt till en viss typ av människor men det är en helt annan sak.

Jag hoppas du förstår mig lite bättre nu.

Ha en bra helg Dick
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# För mig kvittar det om min bästa vän är homosexuell. Däremot kvittar det inte om han är homofob.

Homosexuell föds du som, homofob blir du och kan förändra om viljan och kunskapen finns.

Anonym sa...

Varför blir man fobisk?

Man väljer inte frivilligt att bli fobisk.

Om man förstår att tankarna/känslorna går stick i stäv med ens övriga värderingar kan man bearbeta dem. Först tar man reda på varför man har fobi(er). Efteråt kan man börja bearbeta sina tankar

Men det måste inte vara fel att vara fobisk. Det kan vara fel hos "de övriga" som tycker annorlunda eftersom de saknar någon form av erfarenhet eller kunskap som den fobiske personen har.

Men i dagens samhälle kan tyvärr dagsfrågor som att handla mat och planera resväg till och från jobbet stjäla din tid från att börja fundera över dina fobier. Därför vill jag inte placera fobiska personer i ett speciellt fack.

Något jag vill att du tar till dig Dick är att: Det finns ALLTID en orsak till att något händer oavsett vad det är. Detta är en av mina grundtankar för att förstå andra människors agerande.

Jag hoppas att du kan ha nytta av detta i ditt politiska liv.

- - -

För övrigt kan detta bli en långbänk. Det vill jag inte.

Tugga