onsdag 19 mars 2014

Annektera Åland!

Nittio procent (90) av Ålänningarna är svenskspråkiga. Redan 1918 ville befolkningen lämna Finland och förenas med Sverige.
Vi kan inte längre stillatigande se på hur våra systrar och bröder lider av att tillhöra ett land man inte känner samhörighet med. Det är bara att betrakta deras flagga! I princip är det ju Sveriges med lite rött vilket såklart symboliserar blodet som förenar Åland och Sverige.

 Nu är dags att agera! Jag föreslår en folkomröstning på Åland genomförs inom en vecka  med följande alternativ:

  1. Jag vill att Åland omedelbart blir Sveriges landskap nr 26
  2. Jag vill att Åland 1 januari 2015 blir Sveriges landskap nr 26
Finland har länge nog förtryckt ålänningarna. Tvingat dem att dricka Koskenkorva istället för Renat och förvägrat dem rätten att äta surströmming och pitepalt.
De har inte heller fått bejaka sitt svenska kulturarv. Åländska skolbarn tvingas exempelvis på musiklektionerna lyssna på Lordi istället för Kent och Gyllene Tider. Vi måste sätta stopp för den ”finskifiering” som drabbar ålänningarna. Vi måste sätta stopp nu!

Som påtryckning föreslår jag att svenska flottan ”övar anfall” utanför Söderarm och att svenska armén mobiliseras i Gävletrakten.

Så fort folkomröstningen är genomförd erkänner vi Åland som en del av Sverige och hissar den svenska fanan i Mariehamn. Den finska minoriteten får två alternativ. Antingen blir man svensk medborgare, eller så får man försvinna österut. Ålands sak är vår!

För den som till äventyrs inte förstått, så är givetvis ovanstående påhittat och skrivet med mycket ironi och en stark oro för Rysslands agerande gentemot Ukraina.

En oro som jag är övertygad om delas av våra baltiska vänner och andra självständiga fd sovjetrepubliker med delvis rysktalande befolkning. Mitt moderland Lettland har ca 10 % ryssar i sin befolkning. Det skulle, med Putins logik, lätt kunna vara ett motiv för en rysk aggression.

Nu är det viktigt att alla står upp för Ukrainas rätt till självbestämmande! Vem vet vilket land som sedan står i tur på Putins önskelista?


Relaterat: DN, DN, DN, DN, SvD, AB.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Din jämförelse vore perfekt om du också applicerar: Finland har just genomlevt en statskupp samt satt Nazister i regeringen. Finland kommer inom kort utföra militära övningar vid Svenska gränsen ihop med flera f.d. och idag potentiella fiender. Dessa potentiella fienderna har även invaderat och ockuperar idag länder här och där ute i världen samt har mördat närmare två miljoner människor de senaste 10åren. Samma potentiella fienden har lovat att Finland aldrig skulle bli deras allierade. SAmt så skänktes Åland bort av en Svensk galen politiker för enbart 50år sedan. Se där, nu har du en relevant jämförelse. Och nej, jag ursäkter inte Rysslands agerande, de skall fördömmas och beklagas, men lite verklighet är också bra för debatten.

Dick Bengtson sa...

#Apocalypse# Antar att du med "potentiella fiender" avser USA och möjligen Storbritannien.
Håller med om att vissa "fredsinsatser" från deras håll kan diskuteras, men en stor skillnad är att dessa länder faktiskt är demokratier, med fria val. Det kan man ifrågasätta om Ryssland är idag.

I övrigt är mitt inlägg, som sagt, helt påhittat och behöver inte överensstämma med din verklighet.

bloggare på icedaniel.se sa...

Åland har det bra som de har det !

Anonym sa...

Hehe Dick. Du kunde inte hålla dig. Ett tag trodde jag att du skulle klara det.

; )

Det hela är markeringar från båda sidor. Förlorarna är Ukrainas folk. Jag ser inga vinnare i situationen ... möjligen de rysktalande på Krim men det blir givetvis på bekostnad av några andra.

Jag blir bara så trött på den ökade retoriken.

Detta kan diskuteras hur mycket som helst. Varför agerade CIA i Ukraina? Vill Ryssland återerövra de forna Sovjetstaterna?

Bläääh.

Ha det bra ändå Dick
Tugga

Sven Tycker sa...

Om det nu är så att ålänningarna vill vara en del av Sverige och inte en del av Finland så är det ålänningarna som ska bestämma om det ska vara det ena eller det andra, inte Finland. Och som Apocalypse Nowish säger så om en statskupp i Finland satt nazister i den finska regeringen så hade vi kanske haft ännu större förståelse för ålänningarna. Att Carl Bildt säger: - "Det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd" om dessa nazister säger tyvärr mer om Carl Bildt än om nazisterna. Vilket allt inte ska tolkas som ett försvar för det ryska agerandet. En konflikt behöver inte innehålla en god och en ond sida. Båda sidor kan vara onda!

Dick Bengtson sa...

#Tugga# "Markeringar"? Jag tycker det är mer än så. En markering är att kalla hem sin ambassadör, inte att annektera en del av en suverän stat.

#Sven# Begreppet "statskupp" får stå för dig. Jag ser det som att ett folk gjort sig av med en diktatorisk ledare.

Anonym sa...

Ja du har rätt i att en markering är betydligt beskedligare än så men haka inte upp dig på ett enda illa valt ord när du förstår att jag menar något annat.

Njut av våren
Tugga