fredag 28 mars 2014

Slopa ”Krist”, Göran!

1991 kom Kristdemokraterna, KD, in i riksdagen under namnet KDS, Kristen Demokratisk Samling. Det var den förste partiledaren Alf Svensson som kom in på ett mandat från Centerpartiet, om jag inte minns helt fel.

Nu ingår KD i alliansregeringen sedan 2006, med flera ministerposter. I Tyresö är man sedan länge en uppskattad del i den styrande alliansen.

Trots möjligheten att påverka politiken på många ställen brottas partiet med dåliga opinionssiffror, och riskerar att åka ur Riksdagen i höstens val.

Jag tror faktiskt att en orsak är namnet. I vårt sekulariserade samhälle är vi inte särskilt ”kristna”. Lika många oskuldsfulla ungdomar som p g a namnet dras till Miljöpartiet, utan att förstå att de är bakåtsträvare, lika många väljare tror jag skräms bort av prefixet ”Krist”.

När många partier, inklusive mitt eget, drar sig mot mitten, borde det finnas utrymme för ett värdekonservativt parti längre till höger. Som det är nu finns bara SD på den kanten och det oroar mig.
Jag har inga problem med ett parti som vilar på kristen grund, men ett namn som fungerar i Tyskland fungerar uppenbarligen inte i Sverige.

Ett förslag till nytt namn skulle kunna vara Konservativa Partiet. Du får det förslaget gratis av mig, Göran Hägglund!


Relaterat: DN, DN, DN, DN, DN, SvD, AB.

2 kommentarer:

Conny Brännberg sa...

Det du beskriver som en svaghet anser jag vara en styrka. Angela Merkel har flera gånger sagt att C i CDU är det som visar på skillnad. Det finns utrymme för ett parti i Sverige som bygger på kristna värden.

Dick Bengtson sa...

#Conny# Som jag skriver i mitt inlägg, så har jag inga problem med ett parti som bygger på kristna värderingar.

Uppenbarligen så fungerar inte det som är en styrka för Angela Merkel på samma sätt i Sverige. Det är bara att kolla in valresultat och opinionsmätningar.

Jag vill gärna ha kvar KD i Alliansen och i Riksdagen, men någon förändring måste till och ett namnbyte är ett förslag som i alla fall jag tror.