Det tog nästan ett år efter valet, men nu är det snart fullbordat.
Det är inte speciellt förvånande, efter en dålig insats är det enklare att byta ut ledaren än hela laget, det har man insett i sportens värld sedan länge.
I dagarna startar de stora fotbollsligorna i Europa efter sommaruppehållet och redan före första omgången kan du slå vad om vilken tränare som får sparken först.
Englands avgående förbundskapten, Fabio Capello, fick sparken trots ligaguld med Real Madrid, för att laget inte spelade tillräckligt snygg fotboll.
Översätt det till politikens värld och en partiledare som vinner ett val skulle bli kickad dagen efter valet om han eller hon inte vann tillräckligt stort. Nu är det som tur inte riktigt så utan det ligger en demokratisk, även om den ibland är hemlig, process bakom.
Blir det då givet bättre bara för att man byter ledare? Kortsiktigt kan det möjligen bli det, förutsatt att ledaren har ett positivt mediagenomslag. Men för långsiktig framgång krävs det att det nya ledarskapet också får mandat att förändra innehållet i politiken.
Ett lysande exempel är Fredrik Reinfeldt som har breddat Moderaterna från ett stort oppositionsparti till ett statsbärande.
Kommer då Lars Ohlys efterträdare att få det mandatet? Jag tror det. Om inte är risken (eller chansen...) stor att Socialdemokraterna är det parti som står längst till vänster på skalan efter nästa val. Juholt verkar ju dessutom göra sitt bästa för att flytta sitt parti åt det hållet.
Det går förresten rykten om att det finns krafter som vill se en comeback av Svennis som förbundskapten för England.
Vad skulle motsvarigheten vara inom politiken? Att Per Ahlmark återkommer till Folkpartiet? Eller Thorbjörn Fälldin till Centern? Kanske blir det oväntade svaret på Ohlys efterträdare Lasse Werner?
Andra bloggar om Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna, politik, samhälle, fotboll, Socialdemokraterna, Lars Ohly, England, Vänsterpartiet.
1 kommentar:
Vilka är Banguras?
Vi är på G!!!!
/ Jensa
Skicka en kommentar