torsdag 2 december 2010

Ryssland, ja, men Qatar?

Världens största arrangemang alla kategorier, VM i fotboll, kommer 2018 att hållas i Ryssland. Inte så konstigt eftersom Ryssland är ett mycket stort land, och därmed en mycket stor marknad både för sporten och intresserade sponsorer.
2022 ska mästerskapet hållas i Qatar! Ja, just det, det kända fotbollslandet Qatar. Snacka om att ”money talks”.

Visserligen lär arrangörerna lovat FIFA att arenorna ska förses med luftkonditionering (!) men klimatet utanför kan vara uppåt 50 grader på dagen vilket inte verkar så lämpligt. Eftersom matcherna ska gå på kvällstid vill säkert de deltagande lagen kunna träna däremellan och då är dagträning förmodligen uteslutet.
Sedan kan man ju undra vad de ska ha arenorna till efter VM. Den Qatariska ligan (finns den överhuvudtaget?) lär ju knappast fylla bänkarna.

Man talar även om att avstånden, som till skillnad från Ryssland jätteavstånd, som mest ska bli 13 mil mellan arenorna. 
Det kan ju i och för sig låta bra, men kan leda både till trafikkaos och kanske även onödiga konfrontationer mellan grupper av fans.
Qatar är ju heller inte direkt känt som en idrottsnation. De resultat som landet har, är i huvudsak åstadkomna i löpning av skickliga kenyaner som köpts över för oljepengar.

Att sedan England inte fick arrangera gör mig inget. Engelsmännen har ännu inte förstått att de inte är navet för modern fotboll och kanske inte varit det sedan den tvivelaktiga finalvinsten 1966.

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB, Exp, Exp, Exp, Exp.


Inga kommentarer: