torsdag 16 december 2010

200 av 200 000

Enligt SÄPO finns det ca 200 islamiska extremister i Sverige som räknas som våldsbejakande.
Självklart utgör dessa individer ett hot mot det svenska samhället, men knappast mot vår demokrati.

I Sverige finns ungefär 200 000 muslimer, siffran varierar lite beroende på hur man räknar. Det betyder att 0,1 procent av dessa klassas som våldsbejakande. 0,1 procent!

Som jag skrev i mitt förra inlägg finns det efter identifikation av självmordsbombaren ingen anledning att för det klassa alla muslimer i Sverige som terrorister.
Det skulle vara lika enfaldigt som att påstå att alla som gillar att åka motorcykel är grova brottslingar, bara för att några få kriminella organisationer använder just motorcyklar som sina attribut och identifikationsobjekt.

Vi ska absolut inte negligera problemet, men vi måste samtidigt se det i sina rätta proportioner.

Vad man däremot kan undra över är hur SÄPOs rutiner fungerar när det tog så lång tid att få tillgång till varningsmailet, men även vad vi ska göra för att detta inte ska hända igen.

Jag tror inte det finns något enkelt svar på den sista frågan. Det handlar förmodligen om insatser inom flera olika områden. Ett skulle kunna vara att på olika sätt ”punktmarkera” de 200 på samma sätt polisen gjort med en del grovt kriminella gängmedlemmar.

På längre sikt är jag övertygad om att det handlar om att bryta det utanförskap som kan vara grogrund för extremism. Om man har ett jobb känner man att man bidrar och känner sig delaktig i samhället och i vår demokrati. 
Samtidigt måste vi bli tydligare för nyanlända att Sverige är ett sekulariserat samhälle där vi har religionsfrihet men för den skull inte låter religionen påverka politiken och vår övergripande samhällsstruktur.
Dessutom finns det anledning att se över hur vi bedriver undervisningen i ämnet religion i grund- och gymnasieskolan.

Att vi sedan skulle ändra vår utrikespolitik för att någon terrororganisation hotar oss finns inte på kartan!


Relaterat: DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Exp.

3 kommentarer:

erik h sa...

Jaa, vad säger man, Taimour Abdulwahab var ju inte ens med i nåt sammanhang i deras rapport. Då kan man ju undra hur stor koll dom egentligen har och hur stort mörkertalet är?

Anonym sa...

Man gjorde en undesökning och kom fram till att 75% av Egypten och Pakistans muslimska befolkning stödjer sharialag..

"•At least three-quarters of Muslims in Egypt and Pakistan say they would favor making each of the following the law in their countries: stoning people who commit adultery, whippings and cutting off of hands for crimes like theft and robbery and the death penalty for those who leave the Muslim religion. Majorities of Muslims in Jordan and Nigeria also favor these harsh punishments."

20% av muslimerna i Pakistan tycker självmordsbombingar kan rättfärdigas. 55% av muslimerna i Jordanien tycker Hezbollah är bra, 60% Hamas, 34% al-Qaida osv.

95% av Egyptens muslimer tycker Islam skall spelar en stor roll i politiken. I Indonesien är siffran också 95%, Pakistan 88%, Nigeria 88%, Libanon 72%, Jordanien 53%, Turkiet(det mest "sekulära" muslimska landet) hela 45%

DETTA är dom människor och därigenom värderingar vi importerar.

Och ni tror sen att det bara är att ta in dom och så kan vi sitta i en ring sen och sjunga (we shall overcome) i harmoni och vänskap eller?

http://pewglobal.org/2010/12/02/muslims-around-the-world-divided-on-hamas-and-hezbollah/

R sa...

Läste Uffes krönika. Han har helt rätt. Skrev ett eget inlägg om det. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/uffe-har-ratt.html