söndag 19 december 2010

I fädrens spår för vems pengar?

För andra året i rad har även vi i Stockholm drabbats (eller hemsökts...) av vinter redan långt före jul. Det gläder säkert alla skidåkare, inte minst de som är anmälda till Vasaloppet och räknat med träning på rullskidor.

Det ställer också krav på kommunerna som förväntas se till att det finns välpreparerade och gratis spår att åka i.

Men är det så givet egentligen? Ingen förväntar sig att få åka skidlift gratis. Ingen tror att man kan träna på gym utan kostnad. Alla förstår att man måste betala för en tennistimme även om anläggningen är kommunal.

Att vistas i får fina natur är gratis och ska också så vara, men kanske är det dags att börja fundera på om de anläggningar som skapas i naturen också de ska kunna användas utan att betala för det?

Var förresten på ett trevligt glöggmingel igår, och som en händelse träffade jag på en man och en kvinna som ofta utnyttjar vårt fina friluftsområde i Tyresö, Alby, för skidåkning.

De berättade att de bor i Nacka, men åker skidor i Tyresö och inte skulle ha något emot att betala en slant för tillgång till fina skidspår. 
Jag har ingen uppfattning om de är representativa för de som med glädje nyttjar våra spår, men jag tycker absolut att frågan är värd att fundera allvarligt på.

Relaterat: DN, DN, DN, AB, AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, Exp, Exp.

Andra bloggar om , , , , .

9 kommentarer:

B110 sa...

Men snälla människa, lyssna nu: Allemansrätten.

Jag känner att det kanske ändå inte riktigt nådde fram, så igen: Allemansrätten.

Anonym sa...

Vilket härligt klassamhälle som smyger på oss från alla håll och kanter. Att människorna skulle kunna likställas oavsett ekonomiska tillgångar sticker uppenbarligen rent principiellt i liberalernas ögon.

Anonym sa...

Åh herregud! När ska det bli ett slut på denna trångsynta girighet? Vad du vill skapa är uppenbarligen ett samhälle i vilket alla inte är välkomna, du vill att människor ska behöva kvala in (läs: tjäna stora pengar) för att få lov att ta del av det, har man inte råd ska man minsann inte få unna sig någon livskvalitet, inte ens när det handlar om att vistas i naturen, ett av de mest grundläggande behov vi människor har! Nejdu, tänk över det där lite till och försök sedan svara på den här frågan: Vad kommer först för dig, girigheten eller medmänskligheten?

Anonym sa...

Giriga människa!

Skidåkning bidrar tveklöst till god folkhälsa vilket i sig undviker en ekonomisk belastning för Sverige.

Och vilka är det som i första hand utesluts från avgiftsbelagda skidspår? Jo, socialgrupp 3 - de med minst pengar och sämst hälsa.

Undra varför jag inte tror att människorna du träffade på ditt trevliga glöggmingel inte tillhör socialgrupp 3? Rätta mig om jag gissar fel.

Giriga människa!

Anonym sa...

Lägg ned den där giriga livsåskådningen nu innan du blir en parodi på dig själv.

Tjäna pengar...Tjäna pengar...
Tjäna pengar...Tjäna pengar...
Tjäna pengar...Tjäna pengar...
Tjäna pengar...Tjäna pengar...
Tjäna pengar...Tjäna pengar...
Tjäna pengar...Tjäna pengar...
Tjäna pengar...Tjäna pengar...

Anonym sa...

Ja, "för vems pengar", "för vems pengar"?...

Nu när vi har så låga skatter så är det OTROLIGT viktigt att vi håller hårt i våra pengar.

-"Vems pengar är det där?"
-"Det är mina pengar. Dom ska jag ha för mig själv!"

Tänk om man skulle råka ge bort en krona som är ens egen till någon annan vars pengar det inte är. Det är MYCKET VIKTIGT att vi alltid kan svara på frågan "Vems pengar?".

Men å andra sidan tror jag att dina pengar börjat lukta dåligt - så du kan vara lugn - du får behålla dem alldeles för dig själv. Skriv gärna dina initialer på sedlarna så du kan hålla rätt på "Vems pengar" det är.

Anonym sa...

Stora delar av året åke vi inte skidor i Alby utan springer eller promenerar där. Vi kanske ska betala en slant för det då också, utöver det vi betalar på skattsedeln redan...? Så att vi få ännu färre som rör på sig, så att vi via statens medel får finansiera ökande ohälsa....!? MEN, då hamnar kostnaden i någon annans budget än hr Bengstssons!

Anonym sa...

Ja, det var väll inte det bästa förslaget..
/Moderat

mathias sa...

Jag kan garantera att det är dubbelt så många i Tyresö som åker längdskidor i de välpreparerade spåren i Hellasgården. Som tillhör Nacka Kommun.