torsdag 29 oktober 2015

Välkommen till Sverige – Så funkar vårt samhälle

Antalet människor på flykt i världen bara växer. Inte sedan andra världskriget har så många flytt från krig och förföljelse.
Många vill till Europa. Ett Europa där viljan att hjälpa varierar stort.
Tyskland och Sverige har, ännu så länge, varit de länder som tagit emot flest flyende.

Den senaste tiden har det vissa dagar kommit upp till 2000 asylsökande flyktingar per dag till Sverige. Migrationsverket och kommunerna sliter hårt med att försöka bringa ordning i mottagningsprocessen både på kort och på lång sikt.

För att de nyanlända så snabbt det går ska anpassa sig till sitt nya liv i Sverige är det viktigt att de förstår sitt nya hemland.

Jag önskar att alla som kommer skulle få det här brevet.
 Hej och välkommen till Sverige.

Vi hoppas att dina första dagar i vårt land varit bra. Att du fått hjälp med mat, dryck och kläder. Att du fått någonstans att bo, om än tillfälligt.
Att vara flykting är ju ett tillfälligt tillstånd. Men oavsett ifall du tänker dig att flytta hem när läget i ditt land stabiliserats eller tänker dig en framtid tillsammans med oss här i Sverige, så är det några saker som är bra att känna till.

1) För att snabbt komma in i vårt samhälle är språket det viktigaste. Visserligen är vi svenskar ganska bra på engelska, men vi föredrar svenska. Vi vet att svenska är ett ganska svårt språk att lära sig som vuxen, så passa på att börja plugga direkt. Utnyttja tiden på asylboendet effektivt, så har du bra förutsättningar till en bra start i ditt nya land.

2) Att veta hur ditt nya land fungerar demokratiskt är också viktigt att veta för att snabbt komma in i samhället. Se därför till att gå på de obligatoriska lektionerna i samhällskunskap på asylboendet.

3) Sverige är ett sekulariserat land där det råder religionsfrihet. Det betyder att man får tro på vad man vill, men även att alla har rätten att låta bli. I Sverige är religion en privatsak som inte ska påverka hur vårt samhälle organiseras.

4) För oss är jämställdhet mellan kvinnor och män viktigt. Vi kanske inte är ända framme, men har kommit en bra bit på väg. Det betyder bland annat att dina döttrar och söner har lika stor rätt att bestämma över sina liv och ska behandlas lika. Visst är det en bra sak!

5) För att vi ska kunna hjälpa alla som kommer till vårt land är det viktigt att du, så snart det är möjligt, försörjer dig och din familj på egen hand.
Om du har en utbildning från ditt hemland ska vi snarast verifiera den så du kan börja jobba i ditt yrke. Under tiden ska du inte vara rädd för att ta andra, enklare, arbeten. Det är alltid bättre att jobba än att leva på bidrag. Kom ihåg att även här är svenska språket nyckeln till framgång!

6) Du ska veta att det här i Sverige råder bostadsbrist. Det betyder att du kanske blir placerad på ett boende i på landsorten. Vi hoppas du har överseende med det. Det viktigaste är ju att du har mat och husrum i ett land utan krig, eller hur?

Tänker du på dessa saker har du stor möjlighet att snabbt komma in i och förstå ditt nya hemland. Oavsett om det är tillfälligt eller på sikt blir permanent.

Till sist några saker som är bra att veta om oss svenskar.

Vi är ibland lite blyga och kanske lite svåra att komma in på livet. Kanske beror det på vårt kyliga klimat. Du ska veta att vi inte tycker illa om dig och din familj, bara för att vi inte gillar att kindpussa alla vi träffar. Om du försöker lära känna oss på våra villkor så ska du märka att de allra flesta av oss är snälla och empatiska människor.

Ta det absolut inte personligt, men de flesta svenskar har också en privat sfär. Den är ungefär en meter i omkrets. Närmare än så vill vi inte vara den vi talar med.

Vårt hem är vår borg. Att vi inte bjuder hem människor vi inte känner väl, betyder inte att vi tycker illa om dem.

Hoppas du med dessa ord av omtanke mot dig förstår oss och det land du kommit till lite bättre.

Än en gång. Välkommen till Sverige!

Med vänliga hälsningar

 //Svenska Folket 

 Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , .

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Dick.

Om du lämnar ett sådant brev på ett utländskt språk undrar de vad du menar. Du använder dig av svenska uttryck som bara vi förstår, Exempelvis använder du "komma inpå livet". Vad betyder det på rumänska, arabiska eller urdu ... eller något annat språk?

För övrigt blir jag överraskad då du skriver att de har obligatorisk undervisning i samhällskunskap. Det har gått min näsa förbi fullständigt. Tack för upplysningen.

Tänk att vi har personer i landet som tänker så otroligt olika om det som sker just nu. Vi läser om allt från att höja utgiftstaket till att skicka hem dem.

Än har jag personligen inte spikat fast mina åsikter ty det är två saker i ärendets ytterligheter som känns viktigare än annat.

1. Är alla flyktingar? Jag tror att många syrier kan kallas desertörer. Om Sverige under en kommunistisk regering skulle bli anfallna skulle jag, trots att jag ogillar kommunister, göra mitt bästa för fosterlandet.

2. Sverige behöver nybyggare eftersom vi har uppenbarliga demografiska problem, behöver befolka lediga tjänster i privat och offentlig tjänst samt bygga broar till nya marknader runtom i världen.

Om detta fungerar kan vänsterns slagord om utgiftstaket vara riktiga. Om inte har invandringskritikerna rätt.

Detta är svårt, det måste du förstå.

Vänligen
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Att undervisa i samhällskunskap eller samhällsorientering är en del av överenskommelsen härom veckan mellan Alliansen och regeringen. Mycket bra och viktigt!

Frågan är om man kan kallas för desertör om man rymmer från en diktators armé? Tveksamt tycker jag.

I övrigt är det i detta läge extra viktigt att identifiera alla asylsökanden så att vår hjälp och våra resurser faktiskt går de som faktiskt är flyktingar och har ett skyddsbehov. Övriga ska inte vara i Sverige om de kommer från ett land utanför EU.

Självklart kommer flyktingmottagandet på kort sikt att kosta pengar, men på lång sikt behöver vi arbetskraft för att ersätta de stora kullarna "efterkrigsbarn" som är på väg att nå pensionsåldern. Då kan en välutbildad människa från ett annat land bli en bra lösning, även ekonomiskt.

Anonym sa...

Bashar al-Assad diktator?

Ja, i ganska hög grad men för min del otillräckligt mycket för att syrierna skall fly hals över huvud. Syrien utvecklas i positiv riktning och jag hoppas att alla icke-sunnisyrier skall få leva i ett jämställt samhälle när röken har lagt sig.

Världen är inte så svartvit som jag uppfattar att du uppfattar den Dick.

Tjingeling
Tugga

Anonym sa...

Du glömde skriva att, i Sverige är människor individer som lever efter de tankar och normer som passar bäst för var och en. Att svenska folket inte är en homogen massa med förbestämda normer och beteendemönster. Du kunde också ha skrivit svenska politiker bör respektera allas värderingar och utgå ifrån att människor som kommer till Sverige är fullt kapabla förstå hur man interagerar med andra människor. Framförallt glömde du skriva att alla som kommer till landet ska ha möjlighet att forma sin framtid utifrån det de själva vill, och inte vad politiker önskar, på samma sätt som de som redan bor här.
Några andra politiker delade ut brev till flyktingar signerade med "svenska folket", inte för länge sedan. Du kanske borde ta kontakta med dem, ni verkar ha en del gemensamt.

J.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Jag kan inte se att det du tycker att jag "glömde" står i motsats till det jag skriver. Det finns självklart massor med annat som man behöver få reda på när man kommer till ett nytt land.

Du skriver det inte rent ut, men du indikerar att jag skulle vara någon slags rasist och kopplar mina tankar till SD.
Tyvärr är det sättet att argumentera ett av de tyngsta skälen till SD:s uppgång, att slänga fram "rasistkortet".

Jag undanber mig alla kopplingar till det främlingsfientliga partiet och ger dig en länk där du kan läsa mer om den vinklingen.

http://dickbengtson.blogspot.se/2015/06/heliga-kor-ii-migration-och-integration.html

Anonym sa...

Jag skulle påstå att det tyngsta skälet till SD:s uppgång är: nedmonteringen av välfärden, ökade klassskillnader samt blockpolitik. Det är dock lättare att skuldbelägga de som redan är svaga och diskriminerade och kalla deras motargument för att spela ut "rasistkortet". Parallellerna med SD:s retorik är uppenbara i det här fallet.
Faktum är att jag inte spelade "rasistkortet". SD har många brister utöver att vara rasister. Liknelsen till deras retorik handlar om att du, liksom SD, tar dig rätten att avgöra vilka värden och beteendemönster som är "svenska". Att du, som vit medelklasspolitiker tycker att du kan föra talan samtliga i landet i dessa frågor. Tro mig, vita, manliga moderater och deras värderingar är långt ifrån normen bland alla som bor i Sverige.
Nu däremot, tänker jag lägga rasistkortet. Det är anmärkningsvärt att man kan tycka att de flyktingar som nu kommer har ett behov av ett sånt brev. Vad får dig att tro att de inte redan kommer med inställningen att börja jobba och försörja sin familj? lära sig svenska? lära sig hur samhället fungerar? Vad får dig att tro att de som nu kommer från Syrien inte kan ha en lika eller mer progressiv syn på jämställdhetsfrågor? Vad får dig att tro att en främmande människa kommer att kräva att få komma hem till dig, bara för att man kommer från mellanöstern? Tänker du att människor som kommer från andra delar av världen också ska få det brevet? Att ha förutfattade meningar om människor pga deras religion, bakgrund osv, och behandla de utifrån de fördomarna, är att vara rasist. Detta gäller både din syn på flyktingarna och svenskarna.
Om du upplever det som ett stor problem att människor kommer närmare dig än en meter eller vill pussa dig på kinden bör du agera som en vuxen och säga till den personen att du inte vill det. Om du känner att det är ett problem som som är så allvarlig att det behöver ett officiellt brev, bör du signera det brevet med ditt namn, ett ditt partis, om de också vill stötta ett sånt brev.
Försöker man ändå bortse från bristerna i brevets utformande, borde man, innan man ger sig på et så pass stor åtagande, tänka på hur kostnadseffektivt det egentligen är? De människor som flyr från kriget har förlorat allt och genomgått en odysse för att ta sig hit. Många har förlorat nära i kriget eller i medelhavet. Vuxna och barn har svåra trauman att bearbeta. De befinner sig i en miljö de inte känner till och har ingen aning om hur deras framtid kommer att utforma sig. Hur mottagliga tror du att de kommer att vara för "problem" som huruvida man ska pussa på kinden, komma inom en meter från en svensk person eller bli bjuden hem till en främling?
Jag tror inte att du ser dig själv som en rasist, jag tror verkligen att du menar väl och har goda intentioner. Jag tror dock att i det här fallet styrs dina tankar av egenintresse. Det gynnar varken de som kommer eller de vi som redan bor här.

J.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Då drog du till slut fram rasistkortet ur ärmen. Klassisk vänsterretorik, säger jag.

Självklart tycker jag att alla som kommer till Sverige, oavsett om man söker asyl eller kommer för att arbeta eller studera, ska få information om hur vårt samhälle fungerar.

Och om de människor som kommer redan har tänkt göra allt du beskriver, så skulle väl i så fall bara ett "brev" bekräfta deras klokskap.

Du vet lika väl som jag att asylprocessen tar (alltför) lång tid och då är det väl klokt att använda den på ett för samhället bra sätt. Är man traumatiserad så ska man självklart få hjälp och stöd, men det utesluter inte det andra.

Jag tror säkert att det finns många flyktingar från Syrien eller andra länder som har en progressiv syn på jämställdhet, men så länge vi fortfarande har fall av s k hederskultur i Sverige så finns det uppenbarligen behov av information. Här kan du läs mer: http://gapf.se/

Slutligen, det vore klädsamt om du ville/vågade underteckna med ett namn så jag vet vem jag debatterar med.

Anonym sa...

Då är det väl klassiskt vänsterretorik att ta ställning och säga ifrån när man stötter på rasism och fördomar, antar jag. Ser inget fel med det? Man kan fråga sig varför det inte är borgerlig retorik i så fall?
Racism är faktiskt ett väldigt objektiv begrepp, även om det ofta missbrukas. Uttrycker du dig eller handlar du på ett rasistiskt sätt, då finns det bara en slutsats. Det brev du skriver är rasistisk eftersom den utgår ifrån förutfattade meningar av vad människorna som flyr till Sverige har för beteenden och värderingar. Den är rasistisk eftersom de har fördomarna läggs kollektivt till alla som kommer, på grund av deras religion och bakgrund.
Ja, det stämmer att det finns problem med hederskultur. Du kan väl ändå inte mena att de flyktingar som kommer ska kollektiv bära ansvar för det? Att man ska utgå utifrån att alla som kommer delar de värderingarna? Vi informerar inte alla som kommer från Ryssland om att i Sverige respekterar vi homosexuella, trots vissa av de lagar de har. Du kanske borde skriva att vi i Sverigie inte uppskattar terrorism, så vi skulle vara tacksamma om ni lät bli att spränga er själva. I bl. a. Frankrike har barnaga ett starkt folkligt stöd. Ska vi informera de som kommer om att vi inte tycker att det är bra slå barn här? Vi kan vända på det hela. Ska svenska familjer som åker på semester till Thailand informeras om att man helst ser att man inte köper sex under tiden? Svaret är självklart nej. Helt enkelt för att vi förutsätter att vi ska betraktas som individer och inte vill ta kollektiv skuld för de andra gör fel.
Risken är övergripande att blad alla som kommer hit, kommer det att finnas någon/några med förlegade värderingar om jämställdhet. Tror du att det här brevet skulle förändra det på något sätt?
Allt det här framgår uppenbart ur ditt brev. Vare sig du anser att det du skriver är rasistiskt eller inte, är din människosyn tydlig. Du vägra dock att svara på det jag faktiskt undrade ursprungligen. Hur tror du, att du kan ge en beskrivning av vad "svenska folket" är? Är religion en privatsak som inte påverkar hur samhället organiseras? Du har nog glömt bort dina alliansvänner, kristdemokraterna?!? Döttrar och söner har lika stor rätt bestämma över sina liv? Återigen...KD?!? Om syftet är att nyanlända ska motiveras till att lära sig språket och komma in i svenska samhället, kan man fråga sig varför ditt parti tycker att det är bra med tillfälliga uppehållstillstånd. Svenskar är blyga? Har du varit och sett en prideparad någon gång? Svenskar har en meters privatsfär? Har du åkt tunnelbana i rusningstrafik? Svenskarnas hem är deras borg och vill helst inte bjuda hem någon? Jag vet inte vad det här bygger på. Svenska folket har öppnat sina hem för de som har flytt hit på ett sätt som vi inte har sett någon annanstans. Att sprida förutfattade meningar och fördommar om vad svenska folket är, är precis lika illa som att det du försöker sprida om flyktingarna som kommer hit.
Jag vet att du menar väl. Jag ifrågasätter inte din vilja att hjälpa både de som kommer som de som redan är här. Jag tror till och med att du inte längre är så säker på allt som står i det där brevet. Det är lätt att bli förvirrad och tappa fokus ibland, det är mänskligt. Det här handlar dock om frågor som berör en stor mängd människors liv på ett väldigt ingripande sätt. Dessa komplexa frågor kan endast hanteras med kunskap, allt annat är kontraproduktivt. Jag hoppas att du, är kapabel till att ta till dig något och inte viftar bort det som vänsterretorik.
Jag återkommer med mitt namn om du är intresserad. Vill helst undvika troll dock.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Jag kan berätta att jag sällan fått så många positiva reaktioner på ett blogginlägg som detta. Och det från många människor som har, i mitt tycke, sunda värderingar om det mesta i samhället. Så uppenbart är jag långt ifrån ensam om mina åsikter.
Förstår inte hur du får in KD i detta. Sverige är ett sekulariserat land. Vi har klippt alla officiella band mellan stat och kyrka. Det betyder att religionen vare sig ska eller får vara ett argument för hur vårt samhälle organiseras och styrs. Det är inget jag hittat på, även om jag tycker det är bra.

Jag är själv barn till en flykting. Min mamma flydde från Lettland till Sverige 1943, så jag har ganska bra koll hur det är att vara flykting. Jag är övertygad att hon och de andra letterna hade uppskattat information om hur det svenska samhället fungerade. Förhoppningsvis hade deras integration gått snabbare på det sättet.

Vad gäller synen på sexuell frihet och barnaga så är det, helt riktigt, andra viktiga saker att förmedla till alla nyanlända, oavsett från vilket land man kommer. Mitt symboliska "brev" var mer avsett att visa på vikten av samhällsinformation.
Oavsett hur länge man tänker stanna i Sverige så anser jag att det är viktigt att upplysa om både rättigheter och skyldigheter, men det kanske inte du tycker.

Om du vill debattera mer, så ange ditt namn. Jag är i alla fall inget troll utan vågar stå för mina åsikter.

Anonym sa...

Rasism och fördomar slutar inte att vara racism och fördomar bara för att fler delar de åsikterna. SD:s politik är inte mindre racistisk för att de nu är 3:e största parti. Jag utgår ifrån att du tycker att de människor som ger dig en positiv reaktion på det du skriver har bra värderingar.
Följande är första stycket i första kapitlet i ur KD:s principprogram:
"KRISTDEMOKRATI ÄR DEMOKRATI byggd på kristen människosyn och värdegrund. Med kristna värden avses de allmänt giltiga värden som inspirerats och förvaltats av den kristna traditionen. Kristdemokratin är värdeorienterad. Med detta menas en politik som har människovärdet och de etiska grundvärdena i centrum." Det kanske handlar mer om vilken religion som får påverka samhället?!?
Vi har ingen statskyrka, så i den mening är religionen inte en del av staten. Att påstå att religionen inte formar vår samhälle är bara okunnigt. Vi betalar kyrkoskatt till svenska kyrkan, vi har kyrkoval med representanter från alla politiska partier, kyrkan har vigselrätt osv...
Jag påstår inte att racism och fördomar är något som svenska människor har ensamrätt på. Även om man har rötter i andra länder eller är en flykting kan ens värderingar värderingar vara fördomsfulla och racistiska. Tvärtom, har svenska folket visat att man är, förhållandevis, mycket toleranta och öppensinnade.
Självklart ska nyanlända få hjälp och information. Därför har vi en institution som är experter på området, den kallas SFI. Där jobbar mycket professionella människor som vet vad de gör och utför ett fantastiskt arbete varje dag.
I samband med att en människa sätter sin fot i Sverige, har den en rad rättigheter och skyldigheter. Det är klart att man ska få hjälp att förstå hur dessa ser ut. Återigen, SFI gör ett fantastiskt arbete. Jag undrar vilken rättighet eller skyledighet du informerar om när du skriver att svenskar är blyga och inte vill stå inom en meter från någon?
Fortfarande svarar du inte på det jag frågade om ursprungligen. Hur kan du, för "svenska folkets" räkning, beskriva vad svenska är och vilka värderingar de har?
For kontinuitetens skull är det positivt att du skriver att alla bör få information. Jag kan ifrågasätta logistiken i ett sånt projekt men det är, som sagt, ett "symboliskt brev". Det är dock inget som framgår av din text. Enligt den, är det de som kommer nu som flyktingar som ska få ett sånt brev.
Jag menade verkningen inte att du är ett troll. Dock, antar jag att fler läser det som skrivs här. Som du själv skrev har du fått många reaktioner på inlägget, så jag förbehåller mig rätten att var försiktig.
Jag vet inte vad det skulle göra för skillnad men om du känner att dina argument skulle bli bättre om du har ett namn, så visst.


Jairo.

Dick Bengtson sa...

Ok. "Anonym" eller "Jairo". Tror inte vi kommer längre i denna debatt. Om du inte förstår, eller vill förstå, symboliken att underteckna mitt "brev" med "Svenska Folket" och samtidigt vara tydlig med både vem och vad jag är, så är det väl så.

Det verkar i alla fall som att vi är överens om behovet av samhällsinformation till alla som kommer nya till Sverige. Alltid något.

Med detta avslutar jag min del i detta meningsutbyte.

Anonym sa...

Men Dick, du skrev att vi kunde debattera mera om du fick mitt namn och nu drar du dig ur?!? Det är verkligen en stor besvikelse. Nåväl, jag varken kan eller vill pressa dig till att skriva något som du inte vill. Uppenbarligen har vi väldigt olika människosyn och jag gör mig inga fantasier om att du skulle ändra dina värderingar på grund av något jag skriver här. Det är verkligen synd att du inte vill besvara frågan dock. Du är trots allt ordförande för kultur och fritidsnämnden i Tyresö och en av de ledande figurerna i din partiförening. Genom din position omvandlas, varje dag, dina värderingar och människosyn till verkliga omständigheter för en stor mängd människor som bor och jobbar i Tyresö. För deras skull och för din trovärdighet, vore det, minst sagt, klädsamt att besvara en såpass enkel men viktig fråga. slutligen vill jag bara förtydliga att jag inte har påstått att de som kommer hit inte ska få information. Det jag ifrågasatte var innehållet i ditt inlägg och den människosyn den ger uttryck för.
Men jag respekterar, självklart, ditt val att inte besvara något. Det har varit något givande att föra en diskussion med dig och ser fram emot att läsa fler av dina inlägg framöver. Jag släpper därmed mikrofonen och så avslutar, även jag, detta meningsutbyte.


Jairo.