tisdag 12 januari 2010

Förkorta lidandet – se framåt

Saabs dödsryckningar fortsätter. Likvidatorer som ska ta hand om avvecklingen är utsedda. Rykten sprids om diverse köpare som, likt prinsen på sin vita springare, synts vid horisonten. De Saabanställda håller manifestation riktad mot GM och uppmanar dem att sälja.

Jag tror tyvärr det är kört. De köpare som eventuellt samlas känns som hyenor och gamar kring en döende gnu. De har haft ett år på sig att komma med bud och har trots diverse lånegarantier och annat inte lyckats få fram ett något, förrän nu.
Sannolikt vill man åt vissa delar av bolaget, kanske för att sälja det vidare vilket GM inte verkar vara intresserade av.

Vad är det som säger att en ny ägare skulle lyckas bättre? Min åsikt är fortfarande att Saab saknar egen profil, en svensk ”lagombil”, som inte marknaden uppskattar.

Hur brutalt det än kan låta så är det frågan om inte bästa lösningen ändå är att lägga ner och se framåt. Den fruktlösa kampen blockerar också sannolikt kreativa tankar om framtiden hos personalen.
Ur kriser brukar ofta stora idéer födas och varför inte i Trollhättan? Regeringen är ju villig att satsa på forskning och utveckling för att ta tillvara den kompetens som finns i regionen. Varför inte få till den första elbilen värd namnet?

Relaterat: DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB.

Andra bloggar om , , , , .

Inga kommentarer: