måndag 18 januari 2010

Åtta månader till valet

Imorgon är det exakt åtta månader kvar till valet. Opinionsmätningarna kommer att dugga lika tätt som regnet över de brittiska öarna. Man ska ju ta dessa med flera nypor salt men det är alltid spännande att spekulera.

Den senaste undersökningen visar onekligen på ett knepigt scenario där Centerpartiet, KD och Vänsterpartiet alla tre åker ur Riksdagen och Sverigedemokraterna tar sig in.
I ett sådant läge blir de senare troligen vågmästare och eftersom båda blocken tydligt uttalat att de inte kommer att regera med stöd av SD hamnar politiken i limbo.

Då kan man ju ställa sig frågan om vad som är att ta ansvar för landet? Är det att försöka regera som minoritetsregering vilket (S) gjort under många år, eller är det att av rädsla för den svekdebatt som otvivelaktigt kommer i detta läge inte göra någonting, med politiskt kaos som resultat?

Jag tror inte ett nyval är den rätta vägen, risken är istället att SD får någon slags martyrstämpel och blir de som tjänar på processen.

Nej, jag tror att det bästa och mest ansvarsfulla är att det block som får flest mandat helt enkelt får lägga fram ett förslag utan några som helst ”förhandlingar” med eller eftergifter till SD. Om de då väljer att fälla den tilltänkta regeringen får det stå för dem och slår i så fall bara tillbaka mot dem själva. Dessutom borde det minsta ”blocket” kanske respektera valresultatet och inte tillsammans med SD fälla en ny regering vilket då kan tolkas som ett samarbete i tysthet.

Förhoppningsvis kommer detta inte att inträffa och jag hoppas att både mitt parti och andra vågar ta debatten med SD och syna hela politiken i sömmarna. Har de överhuvudtaget några realistiska åsikter om övriga samhällsfrågor? Sjukvård, infrastruktur, skola, äldreomsorg, listan kan göras hur lång som helst.

Det är mycket viktigt att de som kan tänka sig en röst på SD också inser vad som ingår i hela paketet. Om jag köper en bil vill jag ju veta vad som ingår förutom färgen på karossen, eller hur?

Relaterat: SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, AB.

Andra bloggar om , , , , , .

2 kommentarer:

Inge sa...

Det bör inte handla bara om hur en regering bildas utan också hur den ska kunna föra en ansvarsfull politik. Bildts regering med passivt stöd av Ny demokrati höll inte. Det blev en blocköverskridande uppgörelse med S,

Dick Bengtson sa...

#Inge# Du har helt rätt, men regeringsbildningen är ändå ett viktigt fundament. Att sedan regera i minoritet har ju sossarna gjort i årtionden.