tisdag 26 januari 2010

Anstiftan till brott

Om jag planerar ett mord, filmar detsamma och dessutom erkänner att jag gjort det, är det någon som tror att en förundersökning mot mig skulle läggas ned? Oavsett om jag berättade vem som utfört själva mordet eller ej?

Såvitt jag vet kan man dömas för anstiftan till brott även om man själv inte begått själva handlingen, men det gäller uppenbarligen inte konstfackselever!

Utredningen mot den elev som stod bakom vandaliseringen av en tunnelbanevagn, filmade detsamma och lämnade in filmen som ett ”examensarbete” läggs ned. Frågan om eventuell medhjälp tar inte förundersökningsledaren ens hänsyn till...

Om jag har fel så att lagen inte omfattar anstiftan i detta fall är det kanske dags att se över lagen! Samtidigt är det dags att se över om vi behöver ha en institution som Konstfack kvar, för mig är det absolut inte givet.

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om ,, , , .

6 kommentarer:

Hemlige sa...

Hur skall åklagaren kunna bevisa att han har planerat brottet? Han kan ju precis lika gärna "fått veta" att det skulle ske och utnyttjat tillfället och filmat, eller t o m bara funnits med kameran under mycket lång tid i T-bane systemet och råkat hamna i denna situation..

Anonym sa...

Jag förmodar att han medger att han filmat - annars hade han väl inte fått filmen godkänd som examensarbete.
Om han filmat så är det väl ställt utom rimligt tvivel att han vet vem som klottrat. Om han inte vill uppge vem det är så gör han väl sig skyldig till "skyddande av brottsling".

Anders sa...

Läs på om konstfack, eller du kanske inte tycker att vi behöver Industridesingers, inredningsarkitekter, grafiska formgivare etc etc i dagens Sverige. Oviktigt för att t.ex. du ska kunna ha ett jobb? Pajas.

Dick Bengtson sa...

#Anders# Det är väl inget som säger att utbildningen av industridesigners etc behöver drivas på just Konstfack.
Varför skulle inte t ex KTH eller Chalmers kunna ha dessa utbildningar. Det verkar ju inte som om ledningen för Konstfack klarar balansen mellan just "pajasar" som denna klottrare och Anna Odell gentemot de utbildningar du nämner, eller hur?

Anders sa...

Konstfack ligger redan under universitetet. Det är i grunden en hantverksskola. På frågan om varför inte Chalmers eller Kth kan ha dessa utbildningar, ja varför inte slå ihop Handels med Kth och Kth med Chalmers och därtill alla utbildningar under ett och samma tak?

Varför ska vi utbilda människor på en plats där det saknas kompetens? Nämn en designer som sprungit upp ur Kth eller Chalmers.

Vart gick du själv? Du anser inte att en skola som ska vara slagkraftig globalt har en egen identitet?

Dick Bengtson sa...

#Anders# Du har aldrig tänkt tanken att man kan flytta med lärarna som undervisar i t ex industridesign till KTH eller Chalmers?

Min poäng är inte att racka ner på den "seriösa" delen av Konstfack utan påvisa det orimliga i att ha lärare som godkänner en brottslig handling som examensarbete och för att bryta något osunt är det ofta bra att skaka om en organisation ordentligt.