lördag 16 januari 2010

Alkohol på gården

Regeringen föreslår att även restauranter som enbart serverar kall mat, t ex sushi, ska kunna få tillstånd att servera alkohol. Bra och på tiden!

När det gäller öppettider på nattklubbar är jag kluven. Å ena sidan tycker jag att de skulle kunna ha öppet dygnet runt om det skulle locka gäster, å andra sidan vet jag att just förflyttningen av folk från ställen som stänger klockan 3 till dem som stänger 5 orsakar massa stökigheter med berusade människor som istället borde gå hem och sova. Bara i lilla fridfulla Tyresö hade vi för något år sedan två ställen som stängde 1 respektive 3 och det orsakade en hel del onödiga bråk.

Frågan om gårdsförsäljning av egenproducerade alkoholhaltiga produkter som vin, öl och cider ska utredas igen. Fel, tycker jag. Regeringen konstaterar ju redan att det inte skulle påverka folkhälsan men vill inte äventyra försäljningsmonopolet.

Om man i gårdarnas tillstånd att sälja egenproducerat lägger in någon typ av ansvar att gården inte får fungera som något slags ”Systembolag”, utan endast sälja till förbiresande finns det många fördelar.
Man kan som lantbrukare diversifiera sina inkomster och skapa merförsäljning i redan befintliga gårdsbutiker. Dessutom kanske mark som inte utnyttjas fullt ut kan användas för odling av råvaror till alkoholprodukterna. Turistnäringen kan få ett litet men positivt tillskott i sitt utbud.

Alla åtgärder som kan få lantbruken att minska beroendet av EU-stöd är positiva eftersom stödet måste minskas radikalt på sikt för att inte knäcka både EUs ekonomi och trovärdighet.

Relaterat: SvD, SvD, AB.

Andra bloggar om , , , .

2 kommentarer:

Margareta T sa...

Det där med att bara sälja till förbiresande känns lite knivigt. Ska vi ha en tidsgräns innan man får komma tillbaka? Gårdsmusterier borde kunna få leverera riktigt god cider fritt över hela landet. Tar vi hand om frukten kanske älgarna slipper äta sig berusade på langade äpplen! I min trädgård har jag humle - vackert och dekorativt. Tja, varför inte egenproducerad öl i framtiden...

Om EU-stödet ska minskas måste det nog mer till än lite gårdförsäljning. Bonden är inte längre som förr, men öl-och såpabonde är inte så dumt det heller!

Dick Bengtson sa...

#Margareta# Detaljerna i regelverket kan man alltid diskutera, men vi verkar eniga om principen att tillåta gårdsförsäljning.

Du har helt rätt beträffande EU-stödet men jag tror att varje liten inkomstkälla kommer bli viktig eftersom förr eller senare måste något göras åt detta idiotiska system.