Regeringen vill stimulera fler ungdomar till att bli entreprenörer. Det vill man bl a genom att inrätta särskilda gymnasieprogram och göra det enklare för högskolestuderanden att komplettera sin utbildning med just entreprenörskap.
Det är jättebra förslag! Alla varken kan eller vill driva sitt eget företag men min erfarenhet är att alldeles för många duktiga människor hindras av att de inte vet hur man gör, vad det innebär, hur man fixar kapital etc.
Redan idag finns det på gymnasieskolan möjlighet att driva företag inom UF, Ung Företagsverksamhet. Två till mig väldigt närstående gossar har varit med om det och även om de kanske inte blivit rika på kuppen så har i alla fall tröskeln till att starta och driva eget minskat avsevärt vilket är lysande. De har också insett att det inte alltid är en dans på rosor men när det går bra så är det en väldigt skön känsla och en bekräftelse på att man gjort något bra för sig och för andra. Resultatet har blivit att den ena startat ett handelsbolag med några kompisar och den andre talar om att så småningom starta sin egen rörelse.
Vad regeringen nu måste bygga vidare på är enligt min mening följande tre nyckelpunkter:
* Arbetsgivaravgifterna måste sänkas ännu mer. Det är fortfarande alldeles för dyrt att anställa.
* En del byråkrati kring företagande måste rensas ut. Att deklarera för ett handelsbolag eller kommanditbolag till exempel är idag rena tombolan. Reglerna måste ha utarbetats dagen efter Skatteverkets vildaste personalfest genom tiderna med sura och bakfulla handläggare...
* Arbetsrätten måste ses över. Det läggs alldeles för mycket ansvar på arbetsgivaren för den enskilde arbetstagarens totala livssituation. Att till exempel tvingas betala sjuklön till någon som skadat sig på fritiden är inte rimligt. Vidare måste det vara lättare för arbetsgivaren att avskeda människor när verksamheten går dåligt eller när det behövs helt ny kompetens i företaget.
Alliansregeringen är på rätt väg, vilket är mer än man kan säga om föregående regering, men mer måste till för att fler ska vilja och våga bli entreprenörer.
Läs även: SvD, AB, DN.
onsdag 17 september 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Vi på KaosPilot Stockholm läste också artikeln i SvD den 17 sept, med delade känslor. Vi är en spjutspetsutbildning i entreprenörskap baserad på en beprövad pedagogik sedan många år. Vår utbildningsform har gjort att både Singapores utbildningsministerium och vinnaren av Nobels fredspris 2006, Muhammad Yunus, besökt oss i år för att ta del av vår verksamhet.
Ministrarna skriver att de vill stötta utbildningar ”som i ett internationellt perspektiv betraktas som verkliga spetsutbildningar”. Vi är en av dem. Vi finns här i Sverige, vi jobbar och vi presterar. Men ändå får vi inte plats i det system som ministrarna är ansvariga för. Vi har tagit emot regeringens initiativ med glädje fram mot att göra verklighet av det så det inte bara blir fagert tal!
Team 1 KaosPilot Stockholm
www.kaospilot.se
Visste ärligt talat inte om att ni fanns, men det gör jag nu.
Att ni känner er utanför systemet kan bero på att vi av tradition (och kanske fyrkantighet) mäter studieresultat i högskolepoäng. Att inte "tenta" av kurser och delkurser kräver väldigt mycket av både skolan, lärare och studenter för att inte utbildningen ska framstå som flummig. Har själv gått Lärarhögskolan med delvis grupparbeten, projekt och andra examineringsformer istället för tentor och måste erkänna att vissa studenter "slank med" trots att de inte presterade tillräckligt bra.
Lycka till, alla goda krafter behövs!
Skicka en kommentar