måndag 25 november 2013

Vad är politiskt korrekt?

Under de senaste veckorna har jag haft anledning att fundera lite extra på vad som är politiskt korrekt (PK) att säga eller skriva.

Trogna läsare av denna blogg vet att jag reagerade starkt när Miljöpartiet i Tyresö hängde ut mig och en styrelseledamot i Trollbäckens Tennisklubb samtidigt som de insinuerade någon slags vänskapskorruption.
De har nu svarat på mina påpekanden och visar i detta svar total brist på självkritik och självinsikt. 1)

Även SD har debatterat detta på sin kongress i helgen. Vissa ledamöter ville att det skulle utfärdas någon slags amnesti för olämpliga uttalanden som skett innan partiet införde sin ”nolltolerans” för att rensa ut de allra värsta rasisterna ur partiet. Det gick inte partiledningen med på. Ett korrekt PK-beslut. Att ”nolltoleransen” däremot inte verkar gälla på samma sätt för alla är väl knappast PK, eller hur?

Vad är då inte PK?

Några exempel från min horisont:

  • * Att förneka att historiskt bevisade händelser, såsom förintelsen, aldrig existerat.
  • * Att anklaga någon för att begå en brottslig handling utan att anmäla densamma.
  • * Att angripa någon via dennes familjemedlemmar.
  • * Att tala nedsättande om någons utseende.
  • * Att anklaga någon för lögn utan att kunna bevisa det.
  • * Att anklaga en hel grupp människor för något en medlem i gruppen gjort eller sagt.
  • * Att på något sätt använda våld, eller hot om våld, i sin politiska argumentation.

Detta var bara några exempel, det finns säkert många fler.

En följdfråga blir ju automatiskt då: Varför är det då ibland så svårt att vara PK? Ja, ett svar är naturligtvis att det finns olika tolkningar om vad som är PK.

Ett exempel som jag tidigare tagit upp här, är debatten om invandring och integration. Det är ett ämne som alldeles för få av oss Moderater eller övriga allianspartier tar upp i den politiska debatten. Orsaken är förmodligen rädslan för att media lägger den våta ”rasistfilten” med stämpeln ”icke PK” över sakfrågan.

Självklart måste alla politiska företrädare kunna diskutera de här frågorna på ett korrekt sätt utan att bli stämplade som rasister. 
Att SD i opinionsundersökningar får så mycket som 10 procent av rösterna visar bara på behovet om en saklig debatt hur vi kan förkorta asyltider, bli bättre på integration och minska segregationen. Att ta den debatten i kommande valrörelsen är väldigt PK, tycker jag och även ett måste för att visa hur fel SD har.

1)  Läs min slutreplik till Mp här.

Relaterat: AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD.

9 kommentarer:

Högerspöket sa...

När det gäller SD så tror jag att det politiskt korrekta från vår sida borde vara att ta deras politik på allvar och bemöta den med en korrekt beskrivning av sakers tillstånd.
Att visa att det bara finns luft i deras politik vore det bästa samt att ställa frågorna dom inte har ett svar på.

Maria sa...

Till HÖgerspöket

Vilka frågor är det som Sd inte har svaret på? Var alla asylanter ska bo kanske?

Maria sa...

Till Dick

Angående denna punkten; "* Att förneka att historiskt bevisade händelser, såsom förintelsen, aldrig existerat. "

Menar du att det inte finns några som helst tveksamma saker kring berättelserna om förintelsen? Är allt om den redan ristat i sten för tiders evigheter? Du talar sedan om bevis, var finns dessa bevis egentligen och i vems händer vilar de? Gäller det bara historisk forskning och ifrågasättande om förintelsen eller ska man ha samma syn på alla historiska händelser?
I SVTs serie om släktforskning sa man i programmet om Alexandra Rapaprots familj att man avrättade och kremerade 3000 människor om dagen i Balzach. Har man rätt att frågasätta det enorma antalet? Vilka ugnar användes, vilken form av bränsle osv.
Eller det ingår i det som är så PK att man aldrig får undra ens lite grann?

Högerspöket sa...

Dick, du verkat fått nät-troll i din blogg.
Maria, åk ner till Europa och se resterna av de förintelseläger som finns kvar och prata med de människor som överlevde och se dom i ögonen.
Varför måste du veta exakt hur många som gasades och brändes i ugnarna, hur många kvinnor män barn hur många oliktänkande och homosexuella ?
Maria,
Jag vet inte vad du menar med var de asylsökande ska bo ?
Förhoppningsvis på ett sätt som ett anständigt samhälle kan erbjuda hjälpsökande människor.

Dick Bengtson sa...

#Maria# Tror att "Högerspöket" redan sagt det mesta. Det spelar väl ingen roll om det var 3000 per dag eller 2000? Fruktansvärda illdåd som vi aldrig får glömma var det.

Att på något sätt ifrågasätta historiska fakta, visar bara att man antingen är dåligt påläst eller själv manipulerad av extrema grupper med en dold agenda.

Däremot, andra saker kan man visst ifrågasätta och diskutera. T ex hur vi bättre kan samverka inom EU för att ta hand om människor som flyr krig och diktaturer. Det betyder dock inte att vi ska stänga våra gränser.

Anonym sa...

Tjabba Dick.

Är du överraskad att kommentarerna inte handlar om Miljöpartiets företrädares agerande?

Nåja, uttrycket "politiskt korrekt" är laddat och du skrev själv vad som du uppfattar som sådant. Du länkade det till vad som hände efter beslutet om tennisklubben.

Själv har jag aldrig uppfattat att korrektheten också skall innehålla anklagelser utan bevis. Du kan ha rätt i sammanhanget men bevis kan också bestå av endast egna upplevelser. En anklagelse kan alltså vara rätt men man kan inte bevisa något. Alltså gör man ingen anmälan. Bevisbördan innebär alltså att brottslingar kan gå fria.

"Via familjemedlemmar" betyder ett rent brott för mig. Det har inte med politik att göra.

Tja, ungefär så. Jag orkar inte skriva så mycket mer just nu.

För övrigt har jag märkt att bevisbördan har ökat för sådant vi alltid har tagit för givet. 20 miljoner mördade av Stalin, 6 miljoner mördade av Nazityskland etc etc

Det blir mer svårt att använda sådant som grogrund för politik rent generellt. Det tar tid och kraft att bevisa och förklara sådant alla "vet".

Jag skriver "vet" eftersom det inte finns många människor kvar i livet som har upplevt massakrerna. Dessutom skriver alltid vinnarna historien.

Snyggt bloggat Dick och en godkänd slutkläm till Miljöpartiet.

: )

Tugga tuggar på

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Nej, jag är inte förvånad. Jag tog ju själv upp exemplen som inbjuder till debatt om annat än Mp.

Tror förresten att du bara räknar de judar som nazisterna mördade. De flesta bedömare räknar med uppåt 20 miljoner totalt, inklusive romer, homosexuella, handikappade osv.

Anonym sa...

...ja, du har rätt. Det var 6 miljoner judar.

T

Anonym sa...

Maria är en så kallad "Jämställdist" anhängare till Pär Ströms sekt. Troligen en man bakom Maria-signaturen, då gruppen slåss för att visa upp en dålig bild av kvinnor. En störd grupp minst sagt. :)