tisdag 5 november 2013

OS – En fri rättighet?

Mediabolaget MTG har köpt rättigheterna till kommande vinter-OS i Sotji och 2016 års olympiska sommarspel i Rio de Janeiro. Det innebär att tävlingarna kommer att visas i TV3, TV6, TV8 och TV10 samt Viasats kanaler.
Nu uppger media att det inte ens blir sammandrag i efterhand och intervjuer för vare sig SVT och TV4, eftersom man kanske inte får ackrediteringar till evenemangen.

Uppenbarligen kan detta komma som en chock för de flesta svenskar, som vant sig vid att alla stora sportevenemang och mästerskap sänds i SVT eller möjligen i TV4.

I sig är detta ingen nyhet, eftersom det var länge sedan avtalet om rättigheterna skrevs, men nu börjar det gå upp för gemene man hur det kommer att bli.

Det har tidigare talats om ”listor” över evenemang som genom något ”dekret” från EU betraktas som så viktiga att de måste sändas i fria kanaler. Jag vet inte vad som blivit av det förslaget.

Oavsett vilket, så kokar det i slutändan ner i frågan om det faktiskt finns några evenemang som har sådant riksintresse att man med politiska beslut ska upphäva förbundens rätt att sälja till högstbjudande?

Lisa Nordén. OS-hopp i Rio.
Mitt svar är: Naturligtvis inte. Även om jag själv älskar sport och gärna ser sporten i reklamfria kanaler, så tycker jag att politiken ska hålla fingrarna borta i det här fallet. Låt marknaden sköta sitt så kommer det att lösa sig.
För vart skulle det ta vägen sedan? Finns det andra evenemang av samma dignitet utanför sportens värld? Nobelprisutdelningen? Nyårsklockorna på Skansen?

Är det tillräckligt många som är beredda att betala Viasat för abonnemang så får man bra tittarsiffror, och kan därmed ta bra betalt för reklamplatserna. Får man däremot låga siffror sjunker intresset även hos reklamköparna och OS blir en dålig affär för MTG.

Ska man klandra någon för att det blir så här, så är det i så fall de giriga förbunden, med IOK i spetsen. Om man vill att tävlingarna ska kunna ses av alla, så får man anpassa prislappen efter det också. Att SVT inte har råd att delta i budgivningen är inget att säga om, även om man vill öka intäkterna genom att ta ut TV-licens även för datorer, vilket man såklart också kan ha åsikter om.

Jag har tidigare föreslagit hur SVT kan göras om till betalkanal och jag står fast vid det förslaget.

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, AB, AB.

5 kommentarer:

Anonym sa...

God afton Dick.

Det är underbart att läsa din raljering över IOK. Felet med IOK är ägandet. IOK agerar precis som ett kommersiellt företag med vinstmaximum och dollartecken framför ögonen som primära mål.

Jag vill att IOK slaktas av alla länders idrottsförbund och och att de delar upp kakan sinsemellan. Det lär bli en del gnissel och gnabb. Men resultatet av uppdelningen kommer att ge evenemanget till alla och inte till få.

För övrigt är SVT en av flera reliker från 50-talet. Att göra SVT till en betalkanal känns rätt i tiden.

; )

Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Intressant förslag att "slakta" IOK. Frågan är bara om vem/vilka som ska äga rättigheterna till OS då?
Risken är att varje arrangemang kommer kantas av massa konflikter om vem som gör vad/betalar vad.

Boxningen med minst fyra s k "världsorganisationer" är ett exempel som förskräcker.

Bra att vi är överens om framtiden för SVT.

Anonym sa...

Eftersom jag är svensk är jag färgad av det svenska systemet med ett riksomfattande idrottsförbund. Jag tror att det inte fungerar så i alla länder men det kan vi exportera.

Med ett antal opolitiska, nja det kan vara en orimlighet på många platser, nationella idrottsförbund som samverkar globalt beslutar man att "slakta" sina nationella olympiska kommittéer. De sätter sig själva i någon slags världsomfattande organisation liknande FN t ex och förlägger de olympiska spelen här och var.

Långsökt? Gissa om, vojne vojne, men det tar nog tid att knäcka IOK. Min respekt för IOK har försvunnit.

Ha en bra kväll Dick. Du sitter väl inte i möte, vah?

För övrigt vore det intressant att läsa lite vad du sysslar med som politiker. Det kan vara något i stil med:

Måndag: möte med socialstyrelsen i Järfälla om utplacering av .... bla,bla,bla

Tisdag: svar på inlagor från partimedlemmar om ....

Onsdag: Familjen saknar mig.

Torsdag: Regionen behöver svara på frågor från sjukhusledningen i Nacka och vi styrelsen tar del av statisik över väntköer för höftledsoperationer.

Fredag: ordinarie styrelsemöte.

Helgen: Segla. Det är fina, friska vindar i november.

Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Friska idéer om OS. Att skapa någon världsomspännande organisation som fördelar OS, är inte det bara ett nytt IOC?

Jo, jag har varit på möte ikväll. Kommunfullmäktige.
En vecka kan faktiskt se ut som du beskriver, med ett undantag. Fredagar är väldigt sällan upptagna av politik.

Däremot kan det finnas inslag både lördagar och söndagar. Diverse kampanjer t ex. Snart börjar valrörelsen och då blir det bara mer.

Jobbigt ibland, men oftast jättekul! Du borde prova :-)

Anonym sa...

Tack för inbjudan. Tanken att bli politiker har kittlat mig men du märker väl att jag är en fritänkare som inte passar in i något parti överhuvudtaget.

På tal om IOK menar jag att äganderätten till de olympiska spelen skall tillfalla de nationella idrottsförbunden och inte ett fåtal personer.

Helgen nalkas, ha det gott
Tugga