söndag 10 november 2013

Vi behöver knappast högre skatt

Några debattörer från ett fackligt idéinstitut (vad nu det kan vara), föreslår ett nytt skattesystem där skattekvoten höjs från 44 till 51 procent.
Förslaget innehåller många förändringar såsom enhetlig moms, höjda punktskatter och platt skatt på alla inkomster. Motivet skulle vara, att vi med dagens skattesystem inte kan finansiera välfärden i framtiden.

Förvisso kan man tycka att det finns några intressanta delar i förslaget, men att vilja höja ett redan högt skattetryck ännu mer, är helt fel väg att gå.

Det som är mer intressant är att en av författarna är Daniel Suhonen. Han är någon slags "Schlingmann Light" i den socialdemokratiska sfären.
Frågan är då om rubriken på debattartikeln: ”Så får vi ett smartare och rättvist högskattesamhälle”, är en beskrivning av vad som händer med Sverige ifall ( S) skulle vinna valet 2014?

Jag tror inte att jag vill veta svaret på den frågan, utan ser debattartikeln som ytterligare ett argument för en röst på Alliansen.

Relaterat: SvD, SvD, SvD, SvD, DN.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Dick,

går det att skriva "smartare och rättvist" samt "högskattesamhälle" i samma mening? Kan man jämföra med meningen "Den grå kulan är mörkare än den svarta"!?

Vi är säkert rörande överens att detta är en orimlighet.

Vad som intresserar är att Daniel Suhonen, 34 år, och Dany Kessel som snart fyller snart 31 har en otrolig rutin på skatter. Vi blir alla imponerade av dem, eller hur? Daniel Johansson kan jag inte finna.

Du har bra stöd hos socialdemokraterna (en socialdemokrat): http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1755&blogg=62346

Skattesystemen måste givetvis utvecklas allteftersom. Tankesmedjorna i båda läger tycker jag sprider mest dynga. Jag är själv min egna tankesmedja. Den smedjan är grym.

Ja Dick, vi kan nog lägga detta till handlingarna.

Veckan är räddad.

Tugga

Anonym sa...

Länk till artikeln om någon är nyfiken:

http://www.dn.se/debatt/sa-far-vi-ett-smartare-och-rattvist-hogskattesamhalle/

; )

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Vi är helt överens. Våra egna tankesmedjor är grymmare.
Att öka kostnaderna för att anställa är exempelvis inte särskilt smart. De nya jobben kommer i små och medelstora företag och där bör snarare arbetsgivaravgifterna sänkas radikalt.

F ö finns redan länken till artikeln i inlägget...

Anonym sa...

Vill ni gynna små och medelstora företag borde högern jobba MOT de stora globala koncernerna som ligger som en blöt filt över den s.k. marknaden. Får ni stopp på jättarnas kvävande av marknaden blir det rimligare att prata om ett lägre skattetryck.

Men knappast att högern vill jobba MOT den ekonomiska eliten. Man biter inte den hand som föder en, eller hur?

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Jag tycker inte det handlar om antingen eller. Båda behövs.
Däremot är jag övertygad om att den stora volymen nya jobb kommer att komma från små och medelstora företag.
Därför är en sänkning av arbetsgivaravgifterna högst på min reformagenda.

Anonym sa...

Du har rätt Dick. Jag tänkte inte på de små länkarna, för jag läser dem liksom inte, när jag skrev min egen länk.

Dick förresten: menar du att alla företag oavsett storlek och oavsett personalens ålder, kön, längd, sexuell läggning, ja Gud vet vars, skall åtnjuta en sänkning av arbetsgivaravgifterna?

Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Rätt uppfattat. Det kostar massor av pengar, men jag tycker att även en sänkning med någon "ynka" procent skulle visa på en ny färdriktning.
En del skulle säkert kalla det för symbolhandling. Ja kanske det, men i så fall en positiv sådan.