fredag 1 november 2013

Att vara lokalpolitiker

Häromdagen misshandlades en lokalpolitiker i Nordmaling. Förmodligen var skälet ett kommande politiskt beslut om att lägga ner några byskolor. Idag läser jag att flera folkvalda i Nordmaling avgår på grund av händelsen.

En sådan här händelse är naturligtvis helt oacceptabel och ett hot mot demokratin. Händelsen gör också att man tar sig en funderare varför man själv håller på. Jag är deltidspolitiker i Tyresö och lägger uppskattningsvis runt 20 timmar i veckan på mitt engagemang.

I mitt fall finns det fler svar. Det uppenbara är makt. Makt att faktiskt kunna påverka, utveckla och förändra. Både i stort och smått. Det känns väldigt bra när man drivit en idé till något som faktiskt genomförs, förhoppningsvis till nytta och nöje för medborgarna. Fortfarande tycker jag att den processen går för långsamt, men jag börjar lära mig.

En klar uppsida med lokalpolitik.
Det andra svaret är ansvar. Jag tillhör dem som anser att vi får de politiker som vi förtjänar. Jag vill inte tillhöra dem som sitter hemma i soffan och gnäller, men inget gör för att förändra och förbättra. Självklart finns det perioder i livet som är fulla med annat, men vill man tror jag att de flesta någon gång faktiskt kan ta sig tid i demokratins tjänst.

Hur är det då med responsen? Tyvärr är det ganska sällan som man får positiva reaktioner på något man sagt, eller gjort. De flesta som hör av sig vill ändra något eller ha något för egen del, och har massor med mer eller mindre sakliga argument för sin sak. Det är inget konstigt med det, vi är generellt sämre att ge positiv kritik, än tvärtom.
På sociala medier händer det faktisk oftare att man får glada tillrop eller när man knackar dörr och träffar människor som inte demonstrerar eller skriver insändare. Då händer det ofta att de berättar hur nöjde de är. Det värmer.

En mycket positiv sak med mitt politiska engagemang är alla spännande människor man får möta, idérika, kompetenta, energifyllda och roliga. Dessutom lär man sig nya saker hela tiden. Jag försöker respektera alla jag möter, även mina politiska motståndare, och hoppas att de även respekterar mig. Sedan ska villigt erkännas att vissa av dem har jag absolut ingen lust att ens ta en snabbfika med, men det är antagligen ömsesidigt…

För att återknyta till Nordmaling och liknande fall så har media ett mycket stort ansvar i hur man formulerar sig när man granskar politiken. Det finns en otäck tendens till någon slags ”plakatjournalistik” som faktiskt kan bidra till att hetsa upp människor på fel sätt. Det borde de tänka på.

Tänker jag fortsätta mitt engagemang? Ja, jag har redan annonserat att jag ställer upp i valen till både kommun och landsting även om det ibland är svårt att kombinera med vanligt jobb. Än så länge är jag vare sig mätt eller nöjd. Det ska bli kanonkul och det är ju i val vi får reda på vad människorna faktiskt tycker!

Skatefoto: Mikael Onegård.

Relaterat: AB, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

3 kommentarer:

Börje Andersson sa...

Händelsen i Nordmaling måste betraktas som en terroristhandling.

Anonym sa...

Var det i Nordmaling en politiker blev misshandlad?

Det är ingen terroristhandling. Det är en reaktion av stigmatiseringen av föräldrar som har kämpat för sina barns skola.

Vad som stigmatiserar förstår var och en men det finns alltid en historia bakom. Sällan kommer politikernas situation fram. De är ofta klämda mellan sparbeting, ovanliggande krav från regering och EU samtidigt som de skall hålla igång den lokala verksamheten.

För en del anses politiker befinna sig i rikets akt vilket sänker tröskeln för att ge sig på dem.

Det är enligt min åsikt ett resultat av en mix av handlingar, överenskommelser, löften och krav. Tillsammans har det tyvärr gått överstyr. För att undvika framtida incidenter önskar jag bättre kvalitetskunskap bland politikerna.

Hur är det Dick, får ni kvalitetskurser som politiker? Ni måste ju kunna kommunicera på rätt sätt med väljarna.

Ha en bra dag
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Börje# En terroristhandling kanske är att ta i, men ett hot mot demokratin är det, anser jag. Om man med hot om våld, eller praktiserat våld, kan påverka beslut tagna av demokratiskt valda representanter, då är vårt samhälle illa ute. Är man missnöjd, så får man väl rösta bort vederbörande kommande val.

#Tugga# Jag vet inte vad du avser med "kvalitetskurser", men självklart får vi regelbundna genomgångar i aktuella ämnen. Sedan tycker jag att det ligger i alla politikers eget intresse att ta reda på fakta, innan man uttalar sig i olika ämnen.

På riksnivå har man dessutom rådgivare, talskrivare och pressfolk som är där för att hjälpa till.