fredag 18 oktober 2013

Boktips – Hon är inte jag

Golnaz Hashemzadeh som skrivit boken driver en ideell förening vid namn ”Inkludera Invest”. Föreningen vill inkludera människor som riskerar att hamna i ett utanförskap genom socialt entreprenörskap.

Boken handlar just om utanförskap. Den beskriver hur en liten flicka flyr med sin mor och far från mullornas Iran till Sverige.
När familjen fått sitt uppehållstillstånd och allt borde vara frid och fröjd, startar ett sönderfall där föräldrarna glider ifrån varandra och den lilla dottern bestämmer sig för att vara ”bäst” i alla lägen för att bli accepterad i det nya samhället.

Boken beskriver flickans uppväxt och hennes sökande efter identitet, både bland invandrare och infödda svenskar.

Flickan går ut gymnasiet med toppbetyg och kommer in på ”Elitskolan” (Handelshögskolan) där hon så småningom blir vald till kårordförande. Trots sina framgångar känner hon sig inte accepterad fullt ut och får under vägen känna på en vardagsrasism som inga fina skolor kan överbrygga.

När man läser boken får man en tankeställare och inser att vi har lång väg kvar innan vårt samhälle blir så öppet som de flesta av oss vill. Boken beskriver också hur svårt det kan vara för en invandrartjej att bryta med gamla traditioner och riskera ett utanförskap både hos ”sina egna” och hos oss infödda svenskar.

Jag tycker absolut du ska läsa boken och sedan fundera hur du själv tänker och agerar för att hjälpa människor med annan bakgrund att komma in i samhället. Med andra ord inkludera dem.

Läs vad andra tycker här och här.

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, AB.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjingeling Dicken.

Glöm aldrig, aldrig, aldrig att böcker bara är fiction. Någon vill vrida dina tankar, skriva av sig sina egna erfarenheter eller fantasier eller tjäna lite slantar.

Undantagna är dokumentärer och faktaböcker.

Jag skulle vara mer intresserad av en dokumentär av en västeuropeisk familj som flyttar till mullornas Iran.

Visst är jag motvalls kärring eller vad säger du?

Ha en bra helg
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Inte motvalls direkt, men kanske ifrågasättande i överkant ibland?
Jag har inga problem med "partisk" litteratur, så länge jag vet att det är just det. Då får jag värdera berättelsen utifrån detta. Värre skulle det vara om något som utger sig vara opartiskt i själva verket innehåller en dold agenda. Så upplever jag exempelvis "Uppdrag granskning" allts som oftast.

Jag läser också ganska många deckare som en kontrast till de oftast ganska torra politska texterna. Då handlar det enbart om underhållning. Tillåter du dig aldrig det?