måndag 7 oktober 2013

Mer balans i journalistiken, tack

Ett, för mig, nytt begrepp har dykt upp i debatten den senaste tiden, ”offerjournalistik”. Det betyder, enkelt uttryckt, att media, ofta okritiskt skildrar någon som råkat illa ut och skyller allt på samhället.

Det kan röra sig om arbetslösa, sjuka eller andra som på något sätt upplever sig ”drabbade av samhällets orättvisa”.

Sannerligen på tiden att denna obalans tas upp på ett seriöst sätt. Självklart ska journalister granska politiker och andra makthavare. Självklart ska missförhållanden uppmärksammas. Men denna typ av artiklar och TV-program har slagit i taket för länge sedan.

Jag tror faktiskt att läsare och tittare också vill få berättelser om där samhället faktiskt hjälpt och stöttat en enskild, vilket ju är normalfallet. När såg vi senast rubriker som:


Jag fick jobbet, tack vare Fas 3


Lottas mormor stormtrivs på äldreboendet i Tyresö


Akutvården i Katrineholm är strålande


Per-Åke hyllar sin kommunpolitiker: Hon är bäst!Det förekommer naturligtvis, men en bättre balans är önskvärd, tycker jag.

För det kan väl aldrig vara så, att det faktum att en överväldigad majoritet av journalisterna som har politiska vänstersympatier, låter detta styra när de granskar sitt samhälle?

Relaterat: AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, SVT, SVT.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har du hittat ett västerspöke och resonemang tappade mitt gillande. ..:-)
JENSA

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Antar att du menar vänsterspöke... Faktum är att journalistkårens politska snedfördelning gör att det inte är så svårt att vara konspiratorisk.

Anonym sa...

Detta har uppmärksammats. Många nyhetskonsumenter vänder sig därför till utländsk media för att få en annorlunda bild.

Du vet vilka som äger svensk massmedia. Kan det vara till gagn för befolkningen i Sverige om EU tittar på nyhetskonkurrensen här? Tänk om Bonnier blir tvungna att sälja vissa dagstidningar.

Det skulle säkert innebära en väsentlig attitydförändring från svenskt håll i många frågor.

Mvh
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Ja, är det inte lite ironiskt att stora delar av mediavärlden ägs av kapitalstarka företag och familjer, men befolkas av en stor majoritet vänsterradikala journalister?