onsdag 29 februari 2012

I ljuset av parentesen

Socialdemokraternas nya partiledare, Stefan Löfven, får höga siffror i en ny förtroendemätning. 47 procent av de tillfrågade har stort, eller mycket stort, förtroende för Löfven.
Det är i klass med vad Mona Sahlin hade när hon låg på topp.

Jämförelsevis får statsminister Reinfeldt 58 procent och toppar fortfarande listan.

Varför får då Stefan Löfven så bra värden i undersökningen? Ja, för det första kan man ju konstatera att bra siffror är det med socialdemokratiska mått mätt. Fredrik Reinfeldt har varit uppe över 70 procent tidigare.

För det andra så ska man se siffrorna i ljuset av hans föregångare. Det är väl uppenbart för alla att Löfvens ledarstil inte på långa vägar är lika yvig som parentesen före honom.

För det tredje räcker det kanske att i ljuset av just parentesen tiga still. För det är precis vad Stefan Löfven gjort sedan han tillträdde. 
Han har inte kommit med ett enda tungt besked eller förslag som fått nämnvärt genomslag i media. Förmodligen resonerar S-väljarna, luttrade av parentesen, att ”så länge han är tyst har han i alla fall inte sagt något galet”.

Det finns en del ”politiska kommentatorer” som säger att Fredrik Reinfeldt får se upp. Vi får väl se när Löfven tar bladet från munnen. Om förtroendesiffrorna fortfarande är på uppåtgående då stämmer säkert det.
Fram tills det sker kan Fredrik Reinfeldt ägna sig åt att föra fram sin och Alliansen politik, nu när ”babylyckan” kanske lägger sig i Sverige.

Vad Löfven själv kanske ska fundera på är hans låga förtroendevärde bland ungdomar. Där har han båda sina internkonkurrenter inom oppositionen, firma Fridolin & Romson, före sig.

Inom parentes leder Fredrik Reinfeldt även den listan...


Relaterat: DN, AB, AB, SvD, SvD, Exp.


Bloggkollegor i samma ämne: Antonsson, Kent P.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppsan, Dick vad är budskapet med alla dessa ord?
./ Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Om någon mer än du missat budskapet så är det följande: Hur svårt kan det vara att få bra förtroendesiffror med tanke på föregångarens bravader? Om man dessutom inte har kommit med någon egen politik?
Låt oss vänta med att bedöma förtroendet för Löfven tills han levererat något.

Klockrent, eller hur?

Anonym sa...

Enligt min mening fokuserar politiker mer på vad andra gör än att försöka övertyga väljare om den "egna" politiken.
Det finns inget budskap i det du skriver om vad ditt parti står för utan fokus ligger på annat.... :-)


Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Jag kan ge dig rätt, rent allmänt. Vi försöker att framföra vår vision istället för att klaga på oppositionen. Jag medger dock att det är svårt ibland...

Nu handlade i och för sig inte detta inlägg om just det, men ändå.

Anonym sa...

Bra Dick nu närmar vi oss varandra :-)
Nu är det bara några små detaljer jag behöver korrigera, att du håller på PL:s bästa lag hedrar dig (ibland ljuger tabeller, eller hur!).
Nu skall vi bara få dig att förstå att den bästa fotbollen i Sverige spelas i Solna!!! :-)
Skall vi ta en lunch och diskutera det? Är du kvar på Solvalla?

Jensa