torsdag 2 februari 2012

Sverige fryser

En stor del av Sveriges kärnkraftverk står stilla när landet som bäst behöver el för att stå emot kylan. Elpriserna skjuter i höjden. Vi utnyttjar bara 55 procent av möjlig kapacitet.
Om jag minns rätt var det ungefär på samma sätt förra vintern, och den före den.

Man behöver knappast vara professor i kärnfysik för att förstå att något är fel. Sverige är kallt på vintern och då behöver alla elproducerande anläggningar vara i topptrim. Hur svårt kan det vara att förstå det?

Självklart behöver kärnkraftverken underhållas ordentligt, men inte under den kalla årstiden.

Den som är lagd åt det hållet skulle kunna ana en konspiration här, en ohelig allians mellan kärnkraftsmotståndare och kärnkraftsproducenter...
Ungefär samma konspiratörer som påstår att bensinpriserna alltid stiger när det är dags för semester...

Energiminister Anna-Karin Hatt ska kalla till sig Vattenfalls ledning för att få en förklaring till varför de brister som varit så uppenbara så länge inte åtgärdats. Jag tror inte det räcker med att ”kalla till sig” någon. De har haft alla möjligheter att ordna upp problemen. Byt ut företagsledningen!

Avregleringen av elmarknaden har, trots att motivet var positivt, inte blivit någon succé. Vi har ett oligopol där tre aktörer dominerar i princip hela marknaden.

Ett litet steg i rätt riktning vore att skapa ett system där konsumenterna kan byta elbolag fullt ut. Som det är nu kan man bara byta ut leverantören av elen. Den som står för anläggningen blir man inte av med, och de fasta kostnaderna står för allt för stor del av sista raden på fakturan. På sikt skulle detta kunna öka den idag obefintliga konkurrensen.

Vad tror du om det, Anna-Karin? Själv tror jag att jag letar fram mössan...

Relaterat: AB, E24, E24, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Exp.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Jävla trams Vi är glada för att svensk kärnenergi sköts på ett ansvarsfullt sätt. Lägg ner!

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Vad är det som är trams? Att kraftföretagen inte kan planera underhåll och service på ett sätt som passar vårt klimat?

Undrar vilka "vi" är som är glada? Det kan väl inte vara de hushåll som får onödigt höga elräkningar i alla fall.

Cobran sa...

satan i gatan, Dick! En sak som vi är överens om :) Håller fullkomligt med. Kanske inte om konspirationsteorin, men eftersom jag själv är en ihärdig konspirationsteoretiker så kan jag bara applådera.

Samtliga oligopolmarknader i det här landet uppvisar synnerligen osunda tecken, men oavsett regering så står de oftast på de bolagens sida. Det är väldigt sällan som man exempelvis underlättar för små skivbutiker att få nya skivor i tid om man ska ta ett otidsenligt exempel. Det lustiga i det fallet är att alla stora kedjor i den branchen lagt ned medan de små fortfarande lever vidare. Jag undrar ifall det skulle vara likadant i elbranchen?

Dick Bengtson sa...

#Cobran# Jag trodde vi var överens om det mesta...:)

Det är inte helt enkelt att lösa upp oligopolet i kraftindustrin, eftersom de tre stora sitter på alla anläggningar, men kunde man lösa det skulle det bli konkurrens även på de fasta kostnaderna.