måndag 2 mars 2009

Junilistan backar

Enligt en ny mätning från Skop inför årets val till EU-parlamentet backar Junilistan från nuvarande 14,4 procent till 3,5. En drastisk nedgång kan tyckas men jag är förvånad att så många ändå kan tänka sig att rösta på dessa EU-kritiska gubbar.
Är det någon som märkt något av vad de uträttat sedan förra valet? Inte jag i alla fall, vare sig i EU eller i hemma i Sverige. Självklart är det svårt att göra sig hörda som litet parti men något litet spår på mediahimlen borde man kanske kunna åstadkomma. Kanske det är så att utan en parlamentarisk bas i det egna landet så har man ingen chans i EU-parlamentet? Tanken är ju inte helt fel, för var förankrar man sina åsikter annars?

Man ska alltid ta dessa undersökningar med många nypor salt, men jag kan inte låta bli att notera att Piratpartiet inte ens ger utslag i mätningen trots alla artiklar och reportage kring Pirate Bayrättegången. Väljarna kanske är kloka nog att inse att med enfrågepartier är det som att köpa smågodis färdigblandat, du vet aldrig vad du får men kan vara säker på att du inte kommer att gilla alla sorterna.

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, AB.

Andra bloggar om , , , .

6 kommentarer:

oldtimer-gamer sa...

"med enfrågepartier är det som att köpa smågodis färdigblandat, du vet aldrig vad du får men kan vara säker på att du inte kommer att gilla alla sorterna."

Jag förstår inte riktigt logiken här. Med ett fåfrågeparti som Piratpartiet är det väl ännu mer uppenbart vad man får: kompromisslös kamp mot nya EU-direktiv som krossar våra medborgerliga rättigheter. Det är väl otydligare vad man får i påsen från de gamla partierna?

Anonym sa...

Vilket parti har satt NÅGOT avtryck i EU-parlamentet?

/Håkan

omfrihet sa...

"...är det som att köpa smågodis färdigblandat, du vet aldrig vad du får men kan vara säker på att du inte kommer att gilla alla sorterna."

Jag tror man bör köpa just lakrits om man gillar lakrits och gelehjärtan om man gillar gelehjärtan...

Din liknelse "är vacker som en trädgårdstomte och lika rättvis som copyrightindustrin".

infol sa...

För att ta din godisliknelse ser jag snarare piratpartiet som Salt och Blandat. Vi som älskar lakrits (yttrandefrihet, informationsfrihet, integritet) köper Salt och Blandat. Andra gillar Gott och blandat, som innehåller lite lakrits och mycket annat, och ännu några andra röstar efter partipiskan bara de får en polkagris av Maud, Jan, Mona och de andra.

Anonym sa...

När jag kan rösta i lösvikt så får du fan ringa och berätta nyheten, Dick, väck mig gärna mitt i natten om det är så.

Dick Bengtson sa...

Själv föredrar jag mörk choklad och engelska vingummin från Bassetts´i lösvikt. Särskilt de svarta som inte alls är lakrits som man skulle kunna tro, utan har en härligt sötsyrlig smak av svarta vinbär.