onsdag 11 mars 2009

Reformera LAS

Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal, det s k Saltsjöbadsavtalet, har avbrutits. Parterna skyller på varandra och menar att de visst varit konstruktiva och kompromissvilliga medan motparten minsann inte velat ge med sig en tum.
Det må vara hur det vill med den saken men det är väldigt tråkigt att parterna själva inte lyckas i regelrätta förhandlingar.

Är det här då dödsstöten för den ”svenska modellen” där arbetsmarknadens parter där ansvar själva för sina relationer istället för, som i många andra länder, regleras av lagstiftning?

Det är förstås för tidigt att svara på, men en sak är jag säker på, det är dags att reformera LAS och dess turordningsregler, sist in först ut.
De reglerna passade kanske bra i stora industriföretag där det fanns stora grupper av anställda med samma arbetsuppgifter, t ex montörer vid löpande band. I stort sett samtliga hade samma kompetens och då var det säkert rimligt att de med flest anställningsår fick vara kvar vid permitteringar. Idag, när i stort sett alla har individuella arbetsuppgifter, är turordningsreglerna för stelbenta.

Gör om lagen så att arbetsgivaren kan undanta minst 15 medarbetare från turordningen utan särskilda förhandlingar. Då kan småföretagen rädda kvar medarbetarna med den för företaget mest kritiska kompetensen och inte behöva riskera konkurs p g a ”braindrain”. De flesta är ju överens om att det är från de minsta företagen som de nya jobben ska komma. Det här vore ett steg i rätt riktning för att hjälpa dem, och landet, på traven.

Relaterat: AB, DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , , .

Inga kommentarer: