måndag 23 mars 2009

Tre terminer

En arbetsgrupp inom Centerpartiet vill få till fler lärarledda lektioner i grundskolan och receptet skulle vara att dela in läsåret i tre terminer.
Detta skulle ge 200-250 lektioner ytterligare och därmed göra vår skola mer konkurrenskraftig gentemot de flesta andra EU-länder.

Ingen dum idé alls tycker jag. Allt som kan höja vår undervisningsnivå och våra resultat i ett internationellt perspektiv är värt att diskutera. Det finns dock några saker man måste fundera på.

**Det är inte antalet lektioner i sig som höjer nivån. Det måste naturligtvis vara väl planerade och innehållsrika pass som levereras. En följd skulle bli att läroplanen måste skrivas om vilket säkert inte är fel. I historia, till exempel, är det idag svårt att hinna längre än till kalla kriget på 1950-talet med ett normalt studietempo.
**Skulle det fungera riktigt bra kommer det även att spilla över på gymnasieskolan som även den kommer behöva vässa sina program.
**Grovt generaliserat finns det två kategorier lärare, de som har anpassat sig till det nya sättet att undervisa, i team och med moderna hjälpmedel. Den gruppen skulle inte ha några problem med tre terminers läsår. Den andra gruppen, däremot, är den som en gång i tiden valt lärarbanan av tre skäl, juni, juli och augusti. Den gruppen skulle inte uppskatta en sådan förändring. Min bedömning är, och det är bra, att denna grupp är utdöende och innan en förändring till tre terminer skulle kunna ske så är den förhoppningsvis utdöd.
**Finansieringen sägs det inget om. Med dagens regler för lärarnas arbetstider och undervisningsskyldighet skulle ett genomförande av denna idé kosta kommunerna ganska mycket mer. Var ska dessa pengar tas ifrån?

Hur eleverna skulle ta emot en sådan förändring? Till en början troligen negativ men efter ett tag kommer de flesta kloka och smarta ungdomar att inse att detta skulle ge dem bättre möjligheter i livet, och vem vill inte ha det?

Relaterat: DN, AB, SvD.

Andra bloggar om , .

1 kommentar:

Margareta T sa...

Jag har precis skrivit en blogg med samma positiva inställning. Men jag vill hellre fokusera på eleverna än lärarna. Jag är alldeles övertygad om att tre terminer kommer.

Margareta T