måndag 7 juli 2008

Veronica Wagner – en hund begraven

Hon är den enda gymnasten i Norden som är kvalificerad att delta i OS. Hon är Sveriges enda stjärna i en tuff sport som framförallt lockar många tjejer. Aftonbladet har i en artikel konstaterat att 56 av 94 uttagna inte klarar SOK:s krav. Ändå får hon inte åka. Det måste vara något annat som ligger bakom. Vad kan man ju naturligtvis spekulera i men jag kan tänka mig några skäl.
* Hon är lite för kaxig och sticker ut på ett ickesvenskt sätt.
* Hon har gjort bort sig på något sätt, gentemot SOK:s sponsorer kanske. Eller fått egna pengar från sponsorer som inte är godkända av SOK.
Jag tror egentligen inget av dessa alternativ är särskilt realistiska, så det måste handla om prestige. Inget ont om ridsport f ö men av 14 uttagna ryttare finns hela sex stycken, 43 %, som inte är rankade bland de 100 bästa!
Jag kan faktiskt föreställa mig hur mycket slit det ligger bakom för att hamna i världstopp i en sport där alla stora nationer satsar. I Kina, USA, Japan och Ryssland är gymnastik jättestort. Man får offra allt i en sport som dessutom inte ger några miljoninkomster. Det har Veronica Wagner helt klart gjort. Ändå räcker det inte!

Skäms SOK! Vi behöver fler förebilder i tuffa tjejsporter, inte färre!

5 kommentarer:

Questionmark sa...

Aftonbladets lista på ranking på kvalade undanhöll eller hade missat riktigt mycket för att kunna kalla sig yrkesmässigt skriven.

1) Vissa på den listan har kvalat in i lag (förmodligen ryttarna) och deras individuella ranking redovisades helt irrelevant.
2) Man räknade endast räknade årets ranking på flera av de som blev uttagna på meriter 2007 t ex Stefan Nystrand som var världsetta då.
3) Man visade rankingplats med fler än tillåtet deltagande idrottare per nation (ex om Finland har de 27 bästa spjutkastarna så får inte alla åka på OS, något som inte skulle ha framgått i listan). Detta skulle ha höjt många av de aktivas ranking - och det skulle varit rankingen som är intressant för chansen på OS.
4) Lovande förstagångsolympier stod inte utsatta. Dit hör inte VW eftersom hon var med i den kvoten 2004.
5) Mest graverande är att det inte är ranking utan "resultat i

Trettiotalet andra har också "kvalat" men inte blivit uttagna då de inte presterat tillräckligt bra.

Fråga: Ska det ställas lägre krav på VW än på andra? Isåfall varför?

-för att hon är kvinna?
(uppskattningsvis 84 av 135 idrottare i den svenska OS-truppen är kvinnor)
-för att hon är bildskön?
-för att hon tränar hårt och mycket?
-för att SGF inte har annan representant?
(tänkbart men det kräver inte ens SGF)
-för att gymnastik är roligt att se på TV?
-för att det skrivs mer om VW än om andra som inte får åka?
-för att SOK är ondskefulla?
-för att man tror att SOK är direkt huvudfinansierat av skattepengar och därför bör folkets val gälla istället för de sakkunnigas?
-annat?

Eller ska man skicka alla ca 30 som klarat IOCs krav men som inte klarat de nationella kraven?

Undrar om detta gör det klarare för dig. Aftonbladets kampanj har inte direkt visat upp alla korten. Det är inte ovanligt att en polemik av borderlinekaraktär karaktäriserar tabloidtidningsjournalistik.

Veronica är en fantastisk atlet men konkurrensen är hård i hennes gren.

Questionmark sa...

Kommentar föll bort på 5): Mest graverande är att det inte står ngt om rankning i SOKs uttagsregler utan "konkurrenskraft om top-8 individuellt".

Dick Bengtson sa...

Du verkar vara påläst "questionmark", men det finns saker man kan ifrågasätta.
1) Konkurrensen i respektive idrott. Vi borde kanske bara skicka folk i grenar som existerar i få länder, innebandy, utebandy och varpa? (Jag vet att de inte tillhör OS-programmet, men du förstår min poäng.)
2) Vissa andra som får åka. Anna Söderberg i diskus t ex. Hon platsar väl knappast i någon kategori?

Questionmark sa...

1) Skulle jag förstå helt och hållet om kriterierna var på det sättet i förväg. En idrott som skulle vara svag då är brottning som inte har många utövare från afrika, oceanien och sydamerika. Nu måste en olympisk idrott finnas i alla kontinenter och ha ett visst antal utövande länder. Som det är nu är SOKs uppdrag att ta fram konkurrenskraftiga atleter oavsett idrottens spridning.

(Och btw - innebandy är nog rökt så länge landhockey är så mycket större.)

2) Anna Söderberg var 9 i Europa i den "övrigavärldssvaga" grenen diskus 2007. Dessutom gör hon bra resultat på mästerskap. (Plus är flitigt dopingtestad jämfört med några andra som ligger före henne på listorna. Någon som skulle kunna vara bra då minst alla som kommer top fem i verje gren testas i Peking.) Säga vad man vill om grenen. Veronica var 15:e-rankad 2006 och så längt var väl allt i god riktning. 2008 var hon tolva som bäst på EM och förmodligen är tre amerikanskor, tre kinesiskor och några från australien, brasilien, kanada och japan högre rankade. En fruktansvärt tuff sport och man kan kalla den "världsstark" - men kriterierna var uppsatta långt i förväg. Även om jag inte skulle ha invänt om man sänkte kriterierna av några anledningar, bland annat att hon var enda representanten från Sverige.

Min poäng är att det är lätt att väsnas och kritisera när man inte behöver ta ansvar (eller vet fakta). Något vissa har gjort mycket mer än du speciellt de som mailbombar och mordhotar SOK och på så sätt försämrar resurserna för de aktiva som verkligen klarat de på förhand uppsatta kriterierna.

Att kritisera när man inte behöver ta ansvar är också rätt vanligt i politiken. Man behöver bara gå in i en bastu för att höra det.

Trevlig helg!

Dick Bengtson sa...

Jo, eller att sitta i fikarummet på jobbet och tycka om politik eller politiker utan att själv engagera sig. Jag påstår att vi har de politiker vi förtjänar och det är synd att inte fler är med. Det skulle alla tjäna på.
Tack för bra inlägg, "frågetecknet". Återkom gärna.