tisdag 15 juli 2008

Prestationslöner i fotboll

Aftonbladet skrev häromdagen om ett uttalande från gamla tennisspelaren Magnus Norman kring fotbollsspelare som får höga löner utan krav på prestation. Han tycker att spelarna, i likhet med golf- och tennisspelare, skulle ha betalt utifrån vad de levererar.

Intressant tanke som säkert skulle vara värd att prova. Man vågar inte ens tänka på vad klubbar som Real Madrid och Manchester United betalar ut per månad i spelarlöner.
Jag skulle kunna tänka mig en blandning av fast och rörlig lön för spelarna. Det är trots allt några saker som skiljer fotboll från golf och tennis.

*Fotboll är ett lagspel. Bonus för gjorda mål skulle säkert betyda många avslut i lägen där en passning hade varit bättre för laget.
*I golf och tennis kan du anmäla dig till en tävling och sedan prestera. I värsta fall kan du kvala in via sämre tourer eller liknande. I fotboll handlar det om att komponera det bästa laget vilket inte alltid är de elva individuellt bästa spelarna. Dessutom är du beroende av tränarens förtroende för att få spela.

En intressant mix vore lön i tre lika delar. En del fast, en del baserad på lagets samlade resultat och en del beroende på antalet i publiken. En effektiv och underhållande fotboll skulle alltså ge maximal utdelning.

Men fram till att de stora klubbarna gör gemensam sak och inför något som liknar detta är det bara att gratulera spelarna till deras fina löner. Det är marknadsekonomi i ett nötskal. Så länge någon är beredd att betala så är det bara att inkassera!

Inga kommentarer: