onsdag 30 juli 2008

Coca-Cola och EU-bidrag

Enligt en artikel i DI får Coca-Cola bidrag för att köpa EU-producerat socker till sin tillverkning. Pengarna tas från EUs budget för jordbruksstöd som enligt uppgift är 40-50 miljarder per år.
I det stora hela är jag för EU. Jag tycker tanken med fri rörlighet i samklang med det fredsbevarande syftet är sympatisk. Självklart finns det ändå saker man kan förbättra eller ändra. Jordbruksstödet är det första som borde tas bort. Gör en plan där man på fem år avvecklar stödet. Under avtrappningsperioden borde pengarna istället användas till att hjälpa de nya medlemmarna från gamla öst att uppgradera sina jordbruk så att de kan stå på egna ben.
Under perioden skulle stödpengarna styras om till stimulans av alternativa energikällor såsom vindkraft, solenergi och kanske mer kärnkraft. Att öka importen från U-länderna är ju också en form av hjälp till självhjälp.
Tyvärr tror jag inte att EU vågar röra jordbruksstödet. De franska bönderna behöver bara korka igen motorvägarna med sina traktorer och tippa lite dynga på parlamentets trappa för att stoppa alla försök till neddragningar. Trodde faktiskt att Chirac skulle ta striden i slutet av sin presidentperiod när han ändå inte kunde bli omvald, men icke!
Nu diskuteras det om Turkiet ska få bli medlem. Blir de det (intressant fråga i sig, får nog återkomma i frågan) kommer behovet av jordbruksstöd explodera så även det är ett skäl till att ta bort bidragen!

Inga kommentarer: