söndag 20 juli 2008

Riga – så nära men ändå inte

Har du varit i Lettlands huvudstad Riga? Om inte rekommenderar jag ett besök. Själv har jag varit där många gånger sedan första besöket 1992. Då var det året efter frigörelsen och staden genomsyrades av det sovjetiska inflytandet sedan 1944.
Sedan dess har staden utvecklats enormt och letterna strävar verkligen efter att ta ikapp de trettio år man tappat gentemot Västeuropa. Tar man bussen från flygplatsen (kostar fyra kronor!) kan man se kontrasterna. Från risiga fastigheter som inte sett till något underhåll på femtio år till nya supermoderna kontorskomplex och varuhus i glas och metall.
Här ser man verkligen baksidan med kollektivt ägande. Många av hyreshusen som byggdes på 50- och 60-talen var säkert fräscha när allt var nytt. Men eftersom staten ägde allt var det heller ingen som kände något personligt ansvar för att underhålla fasader, tak etc.
Den ekonomiska utvecklingen har gått framåt med stormsteg, inte minst efter Lettland inträde i EU 2004. Baksidan till den snabba tillväxten har blivit en ökande inflation. När jag var i Riga häromdagen hade det gått tre år sedan senaste besöket och det märktes på priserna. Mat och dryck är fortfarande billigt med svenska mått mätt men till exempel taxiresor har blivit mycket dyrare.
Hur som helst så är Riga en mycket vacker och trevlig stad, särskilt nu på sommaren. Några tips för dig som förstagångsbesökare:

* Centralmarknaden bakom järnvägsstationen. Jätteområde med inomhushallar för kött, bröd och livsmedel och utomhusstånd med grönsaker, kläder, elektronik och det mesta man behöver eller inte behöver. Måste ses. Tänk på att det sällan är rätt att pruta!
* Ockupationsmuseet. Visar på ett pedagogiskt sätt vad letterna fått utstå de senaste 65 åren. Ligger centralt i Gamla Stan, fri entré.
* Gamla Stan. Påminner en del om Stockholms motsvarighet. Många spännande restauranter och kaféer. En hel del hantverk och kultur. Räcker för strövtåg i flera dagar (och nätter!).
* Svart Balsam. Trögflytande svart örtsprit. Säljs i porslinsflaskor och smakar som en blandning av Jäger och Fernebranca. Kan blandas i kaffet eller i drinkar. Kanske inte supergott men ett måste i Riga!

Jag kan alltså verkligen rekommendera ett besök för nöje, kultur och fältstudier av politisk historia. Människorna är i allmänhet trevliga och hjälpsamma även om den äldre generationen (40+) inte är så bra på engelska.
Vill du veta mer om aktuell politik så läs gärna Per Stenmarcks blogg. För turistinformation så prova Riga Tourism eller Baltics Worldwide. Mycket nöje!

Inga kommentarer: