tisdag 10 februari 2015

Grekland tar springnota?

I det grekiska valet som hölls för två veckor sedan, segrade det vänsterpopulistiska partiet Syriza. De gick bl a till val på en massiv återställare av det som så när höll på att försätta hela nationen i konkurs.
Syriza vill återanställa massor av människor i offentlig sektor, höja bidrag mm. De lovade t o m gratis mat och el till vissa medborgare.

Nu ifrågasätter den nya vänsterregeringen de, sedan tidigare, framförhandlade stödpaketen.

Som turist har jag varit många gånger i Grekland och jag gillar verkligen både landet och folket. Därför känns det extra sorgligt att grekerna är så desperata, eller i vissa fall så okunniga, att man uppenbarligen har svalt valfläsket från Syriza med hull och hår.

Den som försöker se något så när nyktert på dagens Grekland ur ett ekonomiskt perspektiv, inser snart att landet som fanns före krisen aldrig kan återkomma.

¤ Ett land där alla statligt anställda hade sex extra semesterdagar för att de använde dator i jobbet!!
¤ Ett land där det fanns massor med offentliganställda som fanns med på lönelistan utan att ens ha en arbetsplats!!
¤ Ett land där taxibilarnas taxametrar är dammigare än under en ungkarls säng!!
¤ Ett land där den svarta sektorn står för mer än 25 procent av landets ekonomi.
¤ Ett land som fått 240 miljarder euro i nödlån och inte inser vilka som räddade dem.

I företagsvärlden finns det många exempel på företag som vänt en kris till framgång. Den gemensamma nämnaren för dessa är den egna medvetenheten om sin situation, vilket ger incitament och motivation att kämpa för att vända den negativa utvecklingen.

Tänk, den som kunde leva på lånade pengar, köra sin ekonomi i botten, få ekonomisk hjälp av sina vänner för att komma på fötter igen, och sedan säga till dessa vänner: ”Jag tänker inte betala tillbaka era pengar, era utsugare”. Förmodligen skulle en sådan person ganska snabbt bli mycket ensam...

Jag slås återigen av kontrasten mot de baltiska länderna, som också har gått igenom ett ekonomiskt stålbad. De har kämpat i tysthet för att komma på rätt köl. Till och med (!) Spanien och Portugal verkar inse sina problem och försöker göra något åt dem.

Den nya grekiska regeringen har gjort det till en gimmick att inte bära slips. Kul, kan man tycka, men risken är tyvärr överhängande att det slutar som i sagan om kejsarens nya kläder, d v s att kejsaren står helt naken
Det tråkiga för det stolta grekiska folket är alltså, att med den här fantasiregeringen måste det tyvärr bli ännu sämre, innan utvecklingen kan vända på allvar.


1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Dick,

jag är inte förvånad för fem öre. Det gäller att förstå grekernas mentalitet. En god grekisk vän visade under många år hur man tänker i det landet. Om någon annan kan betala får någon annan göra det och som grek skäms man inte för detta. Om exempelvis Kronofogden kräver dig på pengar får du snacka fram en respit och när den har gått får du snacka fram en respit till och om igen, om igen ända tills fordringsägaren har tröttnat. Vid en utmätning låter du Kfm mäta ut och sedan säljer du det på Blocket. När de kommer för att hämta det utmätta godset rycker du bara på axlarna och ser oskyldig ut. Ingen kan bevisa att du har gjort något olagligt. Inbrott eller vad som helst kan ha inträffat.

Grekernas sätt att hantera skulder kan ha att göra med lyxlivet de har levt under alltför många år. Din jämförelse med Baltikum är slående för där har du människor som har levt i Sovjetunionen. De fick minsann lära sig att överleva på vad jorden kan ge. Deras upplevelser och kynne håller på att rädda dem från de svenska bankernas girighetsiver.

F ö är grekerna tämligen förbannade på sina politiker. De anser att politikerna lägger vantarna på samhällets pengar för egen räkning i första hand och släpper igenom allmosorna till folket. Känner du igen resonemanget från ett annat land?

Det var kanske därför de ville ha ett oprövat alternativ i Syriza. Det känns som någon form av nyhetsbehag och ett försök att tänka som greker har gör.

Angela Merkel är uppvuxen innanför järnridån och har nog väldigt svårt att förstå grekernas läggning. Detta kan fortgå hur länge som helst. Nu står ju IMF med nya miljarder till Grekland.

Grattis Grekland, ni vet hur man knäcker IMF.

Trevlig helg Dick
Tugga