torsdag 29 januari 2015

Vadå krigare?

Jag läser och hör förvånat hur tidningar, radio och TV missbrukar ordet krigare i samband med skildringar av terrororganisationen IS.

”500 IS-krigare kämpade mot milisen”, ”FP kräver straff för IS-krigare”.

Att kalla dessa mördare, våldtäktsmän och terrorister för krigare är att förolämpa alla deras offer och sådana som faktiskt förtjänar epitetet. Man är inte krigare om man mördar, våldtar eller utplånar hela folkslag!

En krigare för mig är någon som kämpar för en god sak, med minsta möjliga insats av våld. Exempelvis för att befria sitt land eller, i sportsammanhang, kämpar stenhårt för sitt lag. Klas Ingesson personifierade den typen exakt.
Några som köper och säljer kvinnor med ”fel tro” eller slänger ner HBTQ-personer från klippor förtjänar inte titeln krigare.

Min åsikt är att det nu är viktigt att svenska myndigheter sänder tydliga signaler de indoktrinerade ungdomar som funderar på att ansluta sig till IS: Om du överlever och väljer att komma tillbaka till Sverige så är det inte jobb och rehabilitering som väntar, utan omhändertagande och utredning om du har begått några krigsbrott. 

Behöver vi ändra våra lagar för att kunna lagföra dessa återvändare, så ska de ändras bums.

Självklart är det bra att utöka informationen vs riskgrupper, men budskapet från vårt samhälle ska vara tydligt: För oss blir du ingen ”krigare” om du ansluter dig, bara en simpel terrorist och potentiell mördare. 


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 kommentarer:

Nille Wennergren sa...

Håller på intet sätt med IS eller liknande organisationer och givetvis ska dessa lagföras (märker att även du ser på Veckans Brott med GW) och ta sitt straff om de begått krigsbrott, vilket i fallet IS är väldigt troligt. Däremot så är det viktigt att vi inte polariserar dessa individer så att de inte har någon chans att komma tillbaka till det normala samhället. Att förebygga såna här yttringar är viktigt och det gör man främst genom att minska klassklyftorna som finns i samhället. Min tro är att de flesta som hamnat i de här grupperna är personer med väldigt lite att förlora på att medverka i slika sammanhang och då ställer man sig ju givetvis frågan hur fan blev det så?
Vi har ju en ansenlig mängd f.d nynazister som både tagit sitt straff och fått chans att återanpassa sig till samhället och det har ju fungerat bra.

Dick Bengtson sa...

#Nille# "Klassklyftor" eller inte. Jag anser inte att man, genom att kalla en terrorist för "krigare", ska romantisera de fasansfulla brott som t ex IS begår mot oskyldiga människor.

Jag tycker inte heller att de som kommer tillbaka till Sverige ska särbehandlas jämfört med andra brottslingar som vissa föreslagit. Är de svenska medborgare och avtjänat ev straff så ska naturligtvis även dessa människor få en andra chans, om de accepterar de lagar och regler som finns i vårt samhälle.

Att vara fattig får aldrig vara en ursäkt för att begå brott i vårt land. Vi har, till skillnad från många andra nationer, ett väl fungerande socialt skyddsnät. Det ska vi fortsätta att ha.

F ö har du fel. Jag tittar aldrig på "Veckans Brott".