fredag 16 augusti 2013

Idrott och politik hör visst ihop

Sportkrönikören i DN, Johan Esk, som jag vanligtvis förknippar med kloka och tänkvärda åsikter, är i dag ute och cyklar.
I sin krönika påstår han på fullt allvar att den fredliga och fyndiga protesten mot Rysslands kränkande HBTQ-lagar som Emma Green Tregaro genomför, genom att måla naglarna i regnbågens färger, att politik inte ska ta plats i idrotten.

Han skriver:” Ska en åsikt få komma fram måste andra åsikter också släppas in på arenan och då ökar risken att idrotten inte längre är en fredad zon i en konfliktfylld värld.”

Jamen, Johan Esk, idrotten är en del av vårt värld och även där måste man kunna få framföra sina åsikter. Självklart ska det inte störa medtävlande eller motståndare i sin utövning, men Emma GT:s naglar gör såklart inte det.
Jag tror inte på bojkott som ett medel, men att säga att idrotten på något sätt ska vara fredad från politik, är lika dumt som att säga att politik och kultur inte hör ihop. Hur många föreställningar skulle då Dramaten ha kvar att visa?

Nej, jag tycker Emmas aktion är härligt, klockrent subtil, och om ingen ändring skett inför kommande vinter-OS skulle jag gärna se den svenska truppen med två flaggor på sina dräkter, den svenska och regnbågsflaggan.

Relaterat: DN, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB.

8 kommentarer:

Börje Andersson sa...

Emmas demonstration var mästerlig. Och subtil som du själv skriver. Man kan se den som största möjliga effekt med minsta möjliga ansträngning.
Vi borde för övrigt ha lagt ner allt snack om att idrott och politik inte hör ihop.

Dick Bengtson sa...

#Börje# Jag kan bara hålla med. Det kändes också rätt att hon hoppade finalen med röda naglar.
Budskapet hade hon ju redan fått fram.

Anonym sa...

Om en idrottare hade skyltat med Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna hade du inte sagt samma sak.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Nej, naturligtvis inte. Inte Moderaterna heller, för den delen.

Här handlar det om att protestera mot kränkningar av mänskliga rättigheter, inte göra propaganda för ett politiskt parti.

Anonym sa...

Tack Dick.

Då utgår jag från att du protesterar mot Emmas och andras åsikt att det är okej att påverka småbarn med sexuell propaganda.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Självklart är det inte ok att påverka barn med sexuell "propaganda", vad nu det är.

Ryssarna verkar tolka lagen så att det exempelvis inte är ok att två vuxna av samma kön visar sin kärlek genom att hålla varandra i handen. De riskerar att bli misshandlade medan polisen ser på.
Det är sådana frågor det handlar om.

Anonym sa...

Tack Dick.

Du öppnade ett av mina ögon. HTBQ-folket är ju en sorts paria i Ryssland. Rysslands folk verkar konservativa i frågan. Jag uppfattar frågan som rätt ny i den ryska vardagen och de har inte hunnit krypa över tröskeln än.

Ge Ryssland en generation så är jag övertygad att kommande HTBQ-folk inte kommer att bli så illa behandlade som dagens.

Det känns inte bra att västvärlden använder pekpinneattityd mot länder som inte är lika mogna i frågan om man får använda det uttrycket. Det vore väl bättre med upplysning och förklaring hur saker och ting fungerar här.

Jag har uppfattat Emmas demonstration som en protest mot de ryska gaylagarna och inte mot den allmänna ryska hållningen gentemot HTBQ. Har media blåst mig?

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Media har en tendens att förenkla många komplicerade frågor.

Jag har jobbat en del i gamla öst och vet att åtminstone den äldre generationen, uppväxta under sovjettiden, i mångt och mycket har svårt att förstå de här frågorna. Tänk själv hur det var i Sverige för 30 år sedan. Inte var det många homosexuella som vågade "komma ut".

Hoppas och tror att du har rätt om kommande generationer, men jag tror också att vi måste hjälpa till och upplysa dem. Putin lär inte göra det.