onsdag 12 december 2012

Still the King

Gråhårig, hjulbent och lite krumryggad kommer han in på scenen. Han muttrar något om ”Stockholm” i mikrofonen, rättar till gitarren och sedan brakar det loss! Fem rockiga låtar på raken innan han ens hämtar andan, inför ett fullsatt Cirkus.

Jag måste erkänna att jag var lite orolig att han inte skulle leva upp till mina förväntningar av flera skäl. För det första är jag inte helt förtjust i den senaste skivan, Rent förbannat, som jag tycker är lite väl politisk. För det andra var det flera år sedan jag såg honom live. Kanske hade han tacklat av och blivit gammal?

Men jag blev inte besviken! Tre och en halv timma senare stapplar jag ut i snöstormen helnöjd! Massor med gamla godingar som 67, Rom i regnet, Ut ikväll, Kär och galen och Snön faller blandat med nyare som Förlorad värld och hans kanonversion av SjörövarJennys sång.

Bandet kompletterar med bravur. Trummisen Andreas Dahlbäck hamrar på som Animal i Mupparna.  Marcus Olsson fyller på med sin sax som en svensk Clarence Clemmons.
Och såklart, den alltid närvarande Janne Bark som verkar lycklig att vara på banan igen. Vad gör han mellan turnéerna?

Och ja, jag vet att vissa av hans texter är väldigt ”vänster”, men andelen låtar som beskriver något ur samtiden överväger fortfarande. Till min stora glädje, fick han inte så stor respons när han försökte sig på en allsång till Folket bygger landet. Ett friskhetstecken Stockholm!

Till skillnad från avslutningslåten, Snart kommer änglarna att landa, där vi alla stod och sjöng med, som ett väckelsemöte i pingstkyrkan.

Bruce, släng dig i väggen! Uffe är fortfarande kungen!


Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, AB, AB.

3 kommentarer:

MagnusJ sa...

Jag tycker inte att skivan är så oerhört politisk även om politiska partier nämns. Jag skulle istället hävda att skivan i huvudsak fokuserar på en av de sju kardinalsynderna nämligen G I R I G H E T. Girighet kan liknas vid ett överdrivet och eventuellt
omättligt begär att äga saker, framför allt pengar, guld eller dylikt.

Anonym sa...

Kom tillbaka med att kalla Uffe kung när han fyller Friends Arena tre ggr på en vecka. Känns lite som att jämföra ääplen och päron eller om du så vill. Lundell han spelar i Allsvenskan medan Springsteen är med och konkurrerar om Champions League-titeln.

Tack för mig, hej!

Dick Bengtson sa...

#Magnus J# Han har alltid varit en samhällskritiker, men den här gången tycker jag att han hackar lite väl mycket på Alliansen.

Kan ju kanske bero på att jag inte är särskilt överens med honom i hans kritik..;)

#Anonym# Du har onekligen en poäng där, även om jag faktiskt tror att Uffe skulle fylla Friends EN gång.