tisdag 11 september 2012

Vi behöver lägre skatter – inte högre

Den så kallade public servicekommittén har kommit med sitt förslag till framtidens finansiering för SR, SVT och UR.


Jag kan tycka det är ok, ur demokratiskt perspektiv, att vi har några som producerar programtyper som inte tillgodoses av de kommersiella kanalerna, för att målgrupperna är för smala och för små. Jag kan även tycka att det är ok att alla är med och betalar. Programutbudet kan ju konsumeras via så många distributionskanaler nu, inte minst sedan smarta mobiler slagit igenom ordentligt.

Det jag absolut vänder mig emot i förslaget är att pengarna ska tas in via en TV-skatt. En skatt som dessutom ska vara progressiv, d v s kopplad till inkomstnivån hos individen. Ett riktigt stolligt förslag.

Det här landet behöver inte fler skatter och högre skattetryck. Vi behöver lägre skatter och färre.

Att vi har en viss progressivitet i inkomstskatten, när det gäller finansieringen av vår gemensamma välfärd kan jag tycka är rättvist. Men det här?

Det här är ett riktigt socialistiskt förslag som jag betackar mig för. Vad skulle vara nästa steg? Bilskatten? Bensinskatten? Kanske ska alkoholskatten vara högre för den som tjänar mer?

Nej, en rak avgift som är lika för alla vuxna individer med eget boende vore det enda rätta. När det gäller inkasseringen så kan man bara titta på många religiösa samfund.
De får hjälp av skattemyndigheten att ta in församlingsmedlemmarnas avgifter. Så kan man även göra med avgiften för public service.

Gör om – gör rätt!

Sedan kan vi alltid diskutera om public service ska lägga resurser på att producera ”spring- och-lek-program”?


Relaterat: AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om, , , , , , .

3 kommentarer:

Pål Börje sa...

Ett av bolagen som du är med i är Vinstoptimering AB.

Klart att skatten inte är populär där inte.
Men utan skatt så skulle du inte kunna blogga utan avsevärda kostnader. Om pengar är avgörande, då är demokratin åsidosatt. Eller hur...

Pål Börje sa...

Glömde:
TV-licensens vara eller inte vara. Nya arbetarpartiet förespråkar naturligtvis detta och har i det dolda svurit ve och fasa över att man inte ändrat detta tidigare. Om licensen nu varit som en skatt på samma sätt som begravningsavgiften, då hade de ministrar (nu före detta) inte behövt avgå p.g.a. att man fuskat med TV-licensen.

Dick Bengtson sa...

#Pål Börje# Förstår inte riktigt vad du talar om. I mitt delägda bolag, www.vinstoptimering.com, handlar det om att hjälpa våra kunder att arbeta så kostnadseffektivt som möjligt. Det har ingenting med skatter att göra.

När det gäller finansieringen av public service, är jag för att alla är med och betalar en avgift. Jag tycker däremot inte att den ska kallas för skatt eller vara progressiv.