onsdag 8 augusti 2012

Krokodilen från Minsk

Under OS i München 1972, dök det upp en sovjetisk gymnast vid namn Olga Korbut, som revolutionerade gymnastiksporten. Hon utförde konster som ingen tidigare gjort. Hon charmade alla, tog fyra guld och fick snabbt smeknamnet ”sparven från Minsk”.

Idag är det knappast en sparv från Minsk som är aktuell, snarare en krokodil eller något liknande rovdjur, som knappast inger förtroende.
Lukasjenko?

Den jag talar om är naturligtvis Vitrysslands diktator Alexandr Lukasjenko. Beslutet att stänga sin ambassad i Stockholm och samtidigt kasta ut alla svenska diplomater verkar, för en utomstående betraktare, vara taget av en reptilhjärna som reagerar på instinkt snarare än förnuft.

Sverige har länge arbetat för att påverka Vitryssland att respektera de mänskliga rättigheterna, och Lukasjenkos utspel tyder på att vi faktiskt på något sätt lyckats inge hopp till oppositionen. Varför skulle annars reaktionen bli så skarp?

Det känns bra att ha en utrikesminister som vågar tala klarspråk och kalla Lukasjenko för ”buse”, som förmodligen i diplomatiska kretsar är ett väldigt skarpt uttryck. Stå på dig Carl!

Nu gäller det för Sverige och övriga EU att fortsätta hålla tummen i ögat på Lukasjenko och samtidigt fortsätta hjälpa oppositionen så att de inte tappar hoppet om demokrati.

Nyckeln finns förmodligen i Moskva. Om president Putin tar bort sin skyddande hand från Lukasjenko är förmodligen hans dagar räknade. Det är i och för sig inget troligt scenario, men inte ens Putin kommer att acceptera vilka nycker som helst. Han vill ju, trots allt, ha en något så när lugn relation med både EU och USA.

Att Vitryssland fortfarande är kvar som arrangör av hockey-VM 2014 är en skandal! Internationella ishockeyförbundet hävdar att de inte vill vara ett redskap för politiken, men samtidigt måste ju även de kunna se och reagera på när människor förföljs för sina åsikter.

Det finns dessutom säkert en massa hockeyfans även inom oppositionen. Att låta en diktator använda ett idrottsevenemang som propagandaverktyg, är ju också att vara just det redskapet man inte vill vara...
Idrott och politik hör visst ihop, vad än hockeypamparna tycker och tror.

Till sist, vad Olga Korbut gör idag kan du läsa här.

Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fan Dick, skriv inga dumheter nu (jag håller med dig i allt du skriver) , jag skall dit på jobb, testa för FIFA.
Jag blir kanske inlåst som gisslan. Skall försöka smyga in och snabbt tillbaka. Reta inte fanskapet för mycket :-)
Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Sorry, men det är nog försent. Lukasjenko prenumererar förmodligen på mina uppdateringar, liksom många andra.

Om du vill kan jag säga att jag sagt upp bekantskapen med dig...

Anonym sa...

Nää, får ändå inget visa så Norrmännen får åka, så ledsen för det. :-)