tisdag 28 augusti 2012

Boktips: Tusen strålande solar


För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg som handlade om hur det i religionens namn, skapas lagar och regler för att förtrycka kvinnor och begränsa deras självbestämmanderätt.

I Khaled Hosseinis senaste bok, Tusen strålande solar, får vi flera exempel på samma tema. Boken utspelar sig i Afghanistan, från 70-talet till nutid, och beskriver två kvinnoöden i skuggan av alla de krig och dramatiska förändringar landet går igenom.
Författaren debuterade med romanen Flyga Drake som blev en världssuccé.

Den ena kvinnan, Marian, föds utanför äktenskapet och blir dubbelt förtryckt, både för att hon är kvinna och för att hon är en oäkting. Hon blir bortgift med en äldre man som behandlar henne allt sämre med tiden, eftersom hon inte lyckas föda honom ett barn, inte ens en flicka.

Kriget gör att den andra kvinnan, Laila, även hon tvingas gifta sig med Marians make. Hon bär på en hemlighet som jag inte ska avslöja här, men som inte gör hennes liv lättare.

De båda kvinnorna bygger med tiden upp en vänskap som, trots åldersskillnaden, hjälper dem att uthärda de urusla levnadsförhållandena och det våld de utsätts för.

Boken berörde mig starkt. Den ger en annan bild än nyhetssändningarnas krigsskildringar. Här får man en inblick i de afghanska kvinnornas vardagsliv som präglas av religiöst förtryck och en kamp för överlevnad och värdighet.

Köp den eller låna den på ett bibliotek nära dig! Det viktigaste är att du läser den!

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD, AB.

Inga kommentarer: