torsdag 16 augusti 2012

En flaska rosé i brevlådan

Systembolaget vill på prov börja med hemleveranser av sina varor. Ett bra förslag, tycker jag. Ska vi kunna försvara monopolet, med folkhälsopolitiska motiv, måste även Systembolaget utveckla sina tjänster.

Redan idag finns det möjlighet att, helt lagligt, beställa alkohol med hemleverans på Internet. Varför skulle inte Systemet kunna ge sina kunder samma service?

För mig har endast monopolet ett existensberättigande så länge man kan påvisa att folket super mindre och, vilket är jätteviktigt, man samtidigt kan ge god service till den stora majoritet som faktiskt kan sköta sitt alkoholintag.

På samma sätt är det för mig lika självklart att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Förutom serviceaspekten kan detta hjälpa människor i glesbygden att klara sin försörjning utan att behöva flytta.

Allianskompisarna i Centerpartiet intar en kluven position. Man är för gårdsförsäljning, men mot hemleveranser. Kan det bero på den gamla kopplingen till jordbrukare på landsbygden?

Nej, alla förslag som underlättar människors vardag är bra! Vi ska inte straffa ett helt folk för att några få inte kan hantera alkohol. Dem ska vi hjälpa på andra sätt.

Relaterat: SvD, DN, DN, AB, AB, Exp.

Inga kommentarer: