I USA har republikanernas process för att utse utmanare till Barack Obama i kommande presidentval påbörjats.
Någonting som i vårt sekulariserade samhälle inte skulle få någon som helst betydelse i ett val, spelar en viktig roll i USA, religionen.
För att överhuvudtaget bli republikansk kandidat handlar det inte om man är religiös, snarare hur mycket och med vilken inriktning.
I helgen har ett gäng mycket inflytelserika religiösa ledare haft ett möte för att besluta om vilken kandidat de vill stödja.
Det är ungefär som om Ulf Ekman, pastor Green och några till skulle ha haft en sittning på ett konferenshotell för att bestämma vem de vill se som statsministerkandidat till valet 2014. Vem skulle bry sig?
I USA gör man det. Bryr sig alltså. Förmodligen skulle man vara totalt chanslös som republikansk presidentkandidat om man deklarerade att man är för samkönade äktenskap, fri abort och vill att religionsundervisningen i skolan ska handla om olika religioners historia och framväxt. Vid närmare eftertanke skulle det säkert vara kört som demokratisk kandidat också.
Med andra ord är det i USA viktigt vem de religiösa ledarna ger sitt stöd. Efter långa diskussioner landade deras röst på Rick Santorum.
Den kandidat som leder racet för närvarande, Mitt Romney, fick inte de religiösa pamparnas stöd. Kan det bero på att han är mormon och de är rädda för att det skulle kunna dyka upp fler ”first ladies” i Vita Huset?
Relaterat: DN, DN, DN, SvD, AB, AB.
Andra bloggar om USA, ledarskap, religion, Barack Obama, Mitt Romney, politik, Rick Santorum, funderingar.
söndag 15 januari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar