Här kommer mina högst personliga intryck från Idrottsgalan 2012. Lite allvar och mycket ironi. Håll tillgodo.
Årets kontraster: Finalisterna i Jerringpriset. Den ene tävlar i slips, den andra med svett och snor.
Årets bästa prisutdelare: Marie Göranzon utan tvekan. Vilken utstrålning och vilket sätt att äga scenen.
Årets mest överskattade: Tyvärr, det måste vara Therese Alshammar. Simningen har tyvärr alldeles för många mästerskap för att något annat än OS-guld slår ett skidguld.
Årets maskhållare: Helena Jansson, som trots många nomineringar kammade noll, men log glatt och applåderade de som fick priserna.
Årets viktigaste pristagare: Patrik Sjöberg, som fick idrottsrörelsen att våga diskutera ett mycket svårt, men angeläget ämne.
Årets ”det-trodde-man-väl-aldrig”: Patrik Sjöberg igen. Att han skulle få ett pris för en bok.
Årets tacktal: Patrik Sjöberg ännu en gång (Hattrick alltså). Reklamcupen för Brollans krog toppat med repliken: ”Vi har fått höra en massaker av London Calling”.
Årets biceps: Charlotte Kalla. Inte riktigt i klass med Marit Björgen, men otroligt imponerande ändå.
Årets röstinsats: Alla hästtjejer som ringde upp veckopengen för att rösta fram Rolf-Göran Bengtsson till ett i och för sig välförtjänt Jerringpris. Förra året var det landets simklubbar som fixade priset till Alshammar. Kanske dags att fundera på röstprocessen?
Årets fribiljettsslöseri: Lars Leijonborg som i intervjun på väg in i Globen inte kunde nämna en enda av de nominerade.
Årets underhållare på galan: Louise Hoffsten, hade hon egentligen någon konkurrent?
Årets känslosammaste: När bilderna av Stefan Liv rullade bakom scenen.
Årets "det-måste-jag-erkänna": Skönt med en gala utan ständiga reklamavbrott.
Relaterat: AB, AB, AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, DN, DN.
Andra bloggar om idrott, idrottsgalan, Rolf-Göran Bengtsson, sport, Marcus Hellner, Therese Alshammar, Patrik Sjöberg, funderingar.
måndag 16 januari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Var inte Rolf-Göran Bengtsson värd sitt pris?
#Margareta# Jo, absolut. Som jag jag skrev "...i och för sig välförtjänt".
Det jag funderade kring var själva röstprocessen som uppmuntrar mindre idrotter att marknadsföra sig genom att mobilisera "gräsrötterna".
Tanken med Jerringpriset är ju att det ska spegla vad hela folket tycker.
Frågan är om denna röstprocess verkligen gör det?
Får säga att det är humoristiskt att du tycker att Therese Alshammar är galans mest överskattade pga att simningen har för många mästerskap. Hon är ju fruktansvärt underskattad skulle jag säga. Har du förstått hur bra hon faktiskt är? Jag tycker det är på tiden att vi framhäver de kvinnliga idrottsutövarna. Låter dem stå i rampljuset som vi i alla år låtit män och ex-utövare, som t ex Patrik Sjöberg, synas och ta plats.
Om någon är överskattad så är det väl just herr Sjöberg även om jag också tycker att han har gjort ngt bra iom hans boksläpp.
#Queen Sis# Min poäng är att det måste vara lättare att vinna medaljer när sporten har så många mästerskap.
Inne/ute. Kortbana/Långbana. EM/VM/OS.
Jag vet att Therese Alshammar är en fruktansvärt duktig atlet, tro inget annat.
F ö så har ju tjejerna dominerat Jerringpriset genom åren. Tänk Magdalena Forsberg och Helena Ekholm.
Håller med dig om underhållningen. Inte något att ta till hsitorieböckerna!
Snälla Dick Begntsson om nu alla hästtjejer som verkligen tycker att Roffe gjort en fantastisk prestation nu peppas att också rösta, vad är problemet. Dom engagerar sig i detta, sportevenemang som männen till sitt och aldrig brytt sig om deras sport. Nu har dom engagerat sig och röstat för nu hade dom en kandidat och då underkänner du dom. Dom representerar inte folket, tycker du. Lite väl magstarkt. Är det grabbarna i brynja framför sportextra som representerar folket kanske.
Jag tycker att man gång på gång hånar utövare/fans inom ridsporten. De små hästtjejerna har minsann röstat fram vinnaren, vilken kupp osv.
Att tro att det bara är småtjejer som ringer är inget annat än naivt. Ridsporten är mycket utbredd, såväl i ålder och kön som geografiskt.
Vilken sport ska vinnaren utöva för att det ska vara ok? Så att röstprocessen inte ska behöva ändras? (Gissar på fotboll, hockey, skidor eller friidrott...)
Lotta. Ridsporten är precis som du säger mycket bred och rösterna kommer givetvis från alla dom som förstår att Roffes prestation är fantastisk.
Ridsportfolket vaknade och upptäckte att dom hade en kandidat nominerad till Jerringpriset och dom röstade! Härligt!
Jag reagerar också på det enorma förakt för ridsporten som skrivs. Nu förstår man varför det står så lite om ridsporten i tidningarna och varför man visar mer familjecirkus än ridsport från Globen o Stockholm Horse Show. Media har inte förstått hur stort det är och nu är de alldeles tagna och då pratar man om fusk. Pinsamnt.
Visst är det också mycket yngre tjejer som ägnar sig åt ridsport "småtjejer" som de föraktfullt kallas här på olika sportbloggar. "Småtjejernas" röster representerar inte svenska folket. När man läser sådant mår jag riktigt illa!
#Sofia S & Lotta# Mitt syfte var inte att vare sig förringa Rolf-Göran Bengtssons prestationer eller vara nedvärderande mot "hästtjejerna".
Jag vet att hästsporten är den näst största bland unga tjejer och att det är en mycket bra fritidssysselsättning. I min kommun, Tyresö, blev t ex ridklubben förra året utsedd till bästa förening på vår Kultur- & Idrottsgala. Ett erkännande så gott som något.
Det jag ville peka på är de uppenbara svagheterna i själva röstproceduren. I min värld handlar detta inte alls om tjejer vs killar.
Jag har en fråga till, hade röstproceduren varit fel även om Hellner vunnit? Han tillhör ju en rörelse mindre än ridsporten.
#Lotta# Ja, om Skidförbundet organiserat en kampanj via Facebook, bloggar osv för att rösta fram honom.
Jag tror att enda riktiga sättet att få fram "folkets vilja" är att genomföra en statistisk korrekt opinionsundersökning.
Eller så får Jerringpriset fortsätta vara en popularitetstävling.
Skicka en kommentar