Du är med i ett politiskt parti. Ditt parti ställer upp i ett kommunval. Ditt parti förlorar valet, vilket innebär att dina politiska motståndare ska leda kommunen de kommande fyra åren.
Du kämpar på där, i opposition, men får inte gehör för särskilt många av dina idéer. Det är ju andra sidan som har taktpinnen, i enlighet med medborgarnas vilja.
Du börjar känna dig frustrerad, den elaka majoriteten vill ju inte lyssna på dina argument, eller bifalla dina motioner. Det värsta är att befolkningen verkar gilla de elaka Moderaterna och inte förstå att de är onda.
Vad göra för att få uppmärksamhet?
Jo, låt oss starta en namninsamling för att få till en folkomröstning. När de elaka Moderaterna, med sina hantlangare i Alliansen, vill justera taxorna för äldreomsorg och hemtjänst ser du din chans.
Att det inte är så många som faktiskt får höjda avgifter och att de fattigaste pensionärerna även fortsättningsvis inte betalar något, det struntar du i. Att ingen, hur hög pension den än har, betalar mer än 1 700 kronor per månad, berättar du inte. Att bara 5 procent av den totala kostnaden betalas via avgifter anser du vara onödig kunskap, särskilt för de som betalar resterande 95 procent via kommunalskatten.
Nej, istället kallar du taxehöjningen för avgiftschock och får folk att skriva på listor i tron att de stackars pensionärerna snart får bo på gatan och äta nudlar varje dag. Det tycker såklart inte medborgarna om, utan skriver gärna på dina namnlistor.
Till slut når du det antal namnunderskrifter som behövs för att tvinga fram en folkomröstning, som bara den kostar många miljoner att genomföra.
Frågan nu är ju om ditt politiska parti i opposition ska syssla med att driva folkomröstningar?
Du har ju förlorat valet! Borde inte detta instrument lämnas till andra grupper av medborgare som av olika skäl är missnöjda med politiska planer och beslut? Är det särskilt demokratiskt?
Många frågor blir det. Men en sak är säker. I Tyresö har Socialdemokraterna genom missledande information till medborgarna, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet samlat in massor av namn för att tvinga fram en folkomröstning.
Det ska verkligen bli intressant att höra deras förslag hur en sådan fråga ska formuleras. Vi talar ju inte riktigt om att bygga eller inte bygga en motorväg, eller en flygplats. Frågan är mycket mer komplicerad än så.
Mitt förslag, om det går så långt, är: Vill du att dina folkvalda politiker tar ansvar för kommunens ekonomi på både kort och lång sikt?
Det är just detta frågan handlar om. Inga avgiftschocker!
Andra bloggar om politik, Tyresö, samhälle, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Alliansen, ansvar.
Bloggkollegor i samma ämne: Andreas.
14 kommentarer:
Dick, du glömde att berätta att båda pensionärsorganisationerna + enskilda individer också är med i folkomröstningsinitiativet.
Du glömde också att berätta att ni inte med ett ord nämnde detta i valet, utan tvärtom gav sken av något annat. Hur schysst är det gentemot kommuninvånarna?
Att äldre nu avsäger sig trygghetslarmen för att de inte anser sig ha råd längre är förfärligt! 1000 kr höjning som vissa pensionärer drabbas av är väl inget annat än en avgiftschock?!
Varför tar ni inte fram konsekvensanalyser innan ni genomför åtgärder som drabbar människor på det här sättet?
Att inte ha större respekt för demokrati och medborgarnas möjlighet till påverkan är häpnadsväckande! Det är alltså långt fler än 10% av de röstberättigade i Tyresö som skrivit under.
Det är också era riksdagsledamöter som varit med och ändrat grundlagen och gett medborgarna denna möjlighet. Miljöpartiet står helt bakom lagändringen. Vi vill att människor ska vara mer delaktiga i samhället och i beslutsfattandet.
Hälsningar
Marie Åkesdotter, gruppledare och språkrör för Miljöpartiet Tyresö
#Marie# Det intressanta är att du inte med ett ord kommenterar de fakta som du och dina partners utelämnat.
Du vet dessutom lika bra som jag att om ni tre oppositionspartier inte drivit frågan så hårt, skulle det inte blivit någon namninsamling.
Att vi Moderater skulle sagt i valrörelsen att vi aldrig skulle höja några taxor är rent nonsens. För att ta ansvar för kommunens ekonomi måste man regelbundet se över alla taxor. Det står t o m i gällande kommunplan, och inte protesterade du när den togs.
Hur många äldre har avsagt sig trygghetslarmet? Jag tror inte du vet det, utan bara gissar. Jag vet att det inte har varit större förändringar i antal trygghetslarm än före taxejusteringen.
Syftet med lagen, slutligen, var nog inte att man skulle folkomrösta om kommunens budget. Är medborgarna i Tyresö missnöjda med Alliansens sätt att sköta kommunens ekonomi, visar de säkert det i valet 2014.
Förstår att du inte vill att väljarna ska få tycka till om detta. Det ville du ju inte i valet heller...
Martin Nilsson (s), oppositionsråd
Förresten - exakt vilken information har varit missledande?
Ursäkta mig Dick, menar du på allvar att vi inte protesterade mot kommunplanen och era planer på höjningarNa???
Vi har ju dessutom lagt fram en egen budget!
Att ni inte höjer avgifter kontinuerligt är ju sant, istället chockhöjer ni dem.
Jo, jag har fått information från flera håll att äldre avsäger sig trygghetslarmen. Det borde inte vara så svårt att få fram den infon för dig. Inte om du är intresserad i alla fall.
Vad synd för dig att inte du bestämmer vilka frågor kommuninvånarna anser vara befogade att folkomrösta om eller att du inte har makten att besluta om de skall hållas. Miljöpartiet är oerhört nöjda med lagändringen och att folket nu har större möjlighet säga sitt. Vi vill också involvera människor i högre grad innan beslut fattas.
Hälsningar
Marie Åkesdotter, MP Tyresö
#Martin & Marie# Den information som kommuninnevånarna inte fått när ni samlat in namn beskriver jag i mitt inlägg:
"Att det inte är så många som faktiskt får höjda avgifter och att de fattigaste pensionärerna även fortsättningsvis inte betalar något, det struntar du i. Att ingen, hur hög pension den än har, betalar mer än 1 700 kronor per månad, berättar du inte. Att bara 5 procent av den totala kostnaden betalas via avgifter anser du vara onödig kunskap, särskilt för de som betalar resterande 95 procent via kommunalskatten.
Jag kan medge att vi i vissa fall varit dåliga på att se över kommunens olika taxor kontinuerligt. Det ska bli bättre nu, med det generella uppdraget till alla nämnder.
Om väljarna ska tycka till direkt om många sakfrågor, så får vi till slut någon slags direktdemokrati, vilket faktiskt inte är fallet idag enligt grundlagen.
Jag kan som sagt tycka det är befogat med folkomröstningar när det handlar om stora förändringar i infrastruktur osv. Att folkomrösta i budgetfrågor blir för mig bara fel. Det ansvaret ska utkrävas i allmänna val.
Sedan ifrågasätter jag om det är politiska partier i opposition som ska driva kampanjer om folkomröstning? Det borde istället vara de grupper som vill förändra ett beslut. Inte partier som förlorat i en demokratisk process.
Från "vilka håll" har du den informationen, Marie?
Slutligen, tack för att ni läser min blogg. Ni är inte ensamma bland Tyresöborna, det försäkrar jag.
Dick, jag kan tala om för dig att det har varit lätt att få folk att skriva på, och det utan att föra människor bakom ljuset. Så jag tycker att du ska vara försiktig med att påstå vad som sagts och inte sagts.
Till skillnad mot er Moderater så vill Miljöpartiet ha mer av direktdemokrati. Det är vår demokratisyn. Vi är inte rädda för att människor involveras mer och får mer insyn. Tvärtom! Vi tycker att medborgarna är en tillgång. Vi vill också ha öppna nämndmöten som vi har föreslagit i en motion som nu bereds. Det tror jag att ni kommer att avslå.
På senare år har vi haft två folkomröstningar i Tyresö. Båda gällde trängselavgifterna i Stockholm! En fråga som vi inte äger själva och en fråga som ni Moderater ändå tyckte var lämplig att rösta om! Det var inget initiativ från folket, utan ifrån er Moderater (så kanske inte så lämpligt att kasta sten i glashus).
Folkomröstningen användes då enbart som ett påtryckningsmedel för att inte införa dessa. Dock struntade ni ändå i folkets vilja, att intäkterna skulle gå till kollektivtrafiken. Istället används de nu för finansiering av Förbifarten. Jo, man kan ha olika syn på demokrati, men här blir det ju fel på fel på fel.
Dick, gå och prata med hemtjänsten! Då kommer du att få svar. Frågan är om du vill ha det? Det bästa hade ju varit att fråga först och göra sen, inte tvärtom och utsätta människor för detta. Det tycker jag är cyniskt.
Bra att folk läser din blog! Jag brukar inte göra det, eftersom jag inte är särskilt road. Nu var det någon som gjorde mig uppmärksam.
Hälsningar
Marie Åkesdotter MP
#Marie# Återigen konstaterar jag att du väljer att inte kommentera hur ni presenterat taxejusteringen för medborgarna.
Jag tolkar det som att ni inte tagit med de faktauppgifter jag skriver om i mitt inlägg.
Fråga först, Marie, hur skulle det gå till? Ingen vill väl ha höjda avgifter om man bara ser till sin egen ekonomi...
Skillnaden mellan att vara i opposition och majoritet, är att vi måste ta ansvar för helheten. Det behöver uppenbarligen inte du.
Tänk dig följande scenario:
Du är med i ett politiskt parti. Ditt parti går till val på att allt ska bli bättre för alla, precis som alla andra politiska partier. Du nämner inget om att du vill höja avgiften för äldrevården. När ditt parti sedan gör denna opopulära avgiftshöjning blir många invånare i kommunen upprörda – detta var ju inget de ville när de röstade fram ditt parti, även om det är allmänt känt att ditt parti är generellt för låga skatter men höga avgifter.
Men… Tänker du, har inte mitt parti vunnit valet? Kan inte vi göra som vi vill då och be opposition samt lågutbildad men höginkomsttagande väljarbas hålla klaffen och låta oss styra kommunen som de förtroendevalda vi är? Att först ge förtroende och sedan dra tillbaka det när ett mindre populärt förslag framförs, det kan väl knappast kallas demokrati? För demokrati enligt partiets syn är ju att samma personer sitter och styr kommunen/länet/landet/kontinenten i obegränsat antal mandatperioder, och att dessa samma personer får makt från folket, carte blanche!
Har man representativ demokrati måste det ju betyda fullt förtroende gentemot representanterna att ta ansvar på vilket sätt de känner för, och inte försöka göra något åt dåliga förslag genom att inte rösta på samma representanter tre år efter att det dåliga förslaget röstats igenom.
Det är just detta frågan handlar om: Folkförtroendegivande, inte folkinitiativtagande!
#Johan# Antar att du med "lågutbildad men höginkomsttagande väljarbas", menar de många företagarna i Tyresö? Det låter en aning nedlåtande, tycker jag.
Hur skulle du beskriva er "väljarbas" i Tyresö?
Jag har respekt för alla väljare och deras åsikter. Däremot ifrågasätter jag att politiska partier som förlorat både val och voteringar ska kunna tvinga fram en folkomröstning, särskilt i en budgetfråga.
Mycket tveksamt i en representativ demokrati som vi har i Sverige.
Undrar vad de övriga 90 % tycker som inte skrev på era listor?
Det är riktigt, jag menar de egenföretagande hantverkare som råkade få ett bra avtal på ett jobb som skulle göras, fick råd att köpa en villa och plötsligt tror de är världens kungar. Enligt valmyndighetens hemsida bor (mp)Tyresös väljare mest i Granängsringen, Bollmoraberg och häruppe vid mig på Östra Farmarstigen. Med tanke på hur lugnt och skönt det är här trots att det bor många barnfamiljer i området skulle jag säga "Lågmälda men högfertila" :)
Om lagen verkar konstig får du väl höra av dig till partikollegorna i riksdagen som införde den fr o m 1/1 i år.
Jag misstänker att även om (s) är ett nästan lika garguantiskt stort parti som (m) så hann de inte med att täcka 100% av hushållen i kommunen, så jag antar att 90% inte aktivt gick emot idén, även om jag delar din uppfattning om att det hade varit intressant att höra nekarnas argument.
Slutligen är ju folkomröstningar i Sverige ändå bara rådgivande, och att det skulle kosta pengar att anordna kan man ju komma runt genom att t.ex. genomföra den samtidigt som kyrkovalet 2012. Det kanske skulle öka intresset för det mest bortglömda valet.
#Johan# Tanken med lagen, som jag förstått, var att olika grupper i samhället, utanför partipolitiken, skulle få större möjlighet att ompröva beslut eller förslag i en folkomröstning.
Inte att etablerade partier skulle kunna driva en avgjord fråga en gång till.
Initiativet skulle alltså komma från en ickepolitiskt organiserad grupp, typ småbarnsföräldrar eller boende i ett speciellt område.
Dick, varför har ni moderater initierat och drivit igenom två folkomröstningar på senare år? Bägge gångerna gällde det trängselavgifterna i Stockholm, en fråga som Tyresöborna inte ens ägde själva, och som de inte hade bett om att få rösta om. Varför agerade ni så? Kan du svara på det?
Hälsningar
Marie Åkesdotter MP
#Marie# Nu var detta visserligen före min aktiva tid i politiken. Men generellt är ju biltullar eller inte, en fråga som man faktiskt kan svara ja eller nej på.
Det ni vill folkomrösta om i Tyresö är en budgetfråga och det är någonting helt annat.
Skicka en kommentar