Regeringen utlovar 7 miljarder extra till kommuner och landsting inför 2010 med ytterligare höjningar 2011 och 2012. Pengarna kommer att fördelas efter befolkningsstorlek, precis som jag förutspådde i ett tidigare blogginlägg.
Det är bra, men precis som tidigare tycker jag att det skulle det vara intressant att prova någon annan fördelningsnyckel när dessa bidrag ska fördelas, kanske någon slags ”jobblinje” även där?
Att ge kommuner och landsting incitament för att skapa ”maximal valuta för skattepengarna” skulle kännas mycket bättre än att bara pysa ut pengarna rakt av. Jag inser att ett sådant fördelningssystem inte finns idag men anser tanken är väl värd att pröva.
Opposition och fackförbund ropar, som förväntat, att det är för lite och för sent, men det ligger ju i deras roll att göra. Folk blir av med jobben i rasande takt skanderar de i kör.
För alla människor som blir av med sitt arbete är det förstås en väldigt jobbig situation men man ska komma ihåg att på lärarsidan har man i alla år haft denna ”tjänstefördelning” inför kommande läsår och det har inte ett dugg med finanskrisen att göra utan är en anpassning till antalet elever.
I min kommun Tyresö, till exempel, finns det risk för att några lärare får gå, inte p g a av krisen utan för att elevunderlaget minskar, alltså ett sätt att anpassa kostymen till verkligheten och ge maximal valuta för skattepengarna. Tråkigt men inte alls konstigt.
Relaterat: AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD.
Andra bloggar om politik, samhälle, Tyresö.
tisdag 7 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Ja naturligtvis borde regeringens arbetslinje även ha fått genomslag i bidragen till kommunerna. Mera pengar till de kommuner som inte har några arbetslösa.
Skicka en kommentar