torsdag 2 april 2009

Byggnads tar krisansvar

Fackförbundet Byggnads varslar om strejk för nästan 4 000 medlemmar från 15 april. En av orsakerna är att man inte i fortsättningen får granska alla byggnadsarbetares löner, alltså även de som inte är med i facket. Tidigare har bland andra Datainspektionen sagt ifrån att den gamla sedvänjan strider mot lagen.

Att vi har föreningsfrihet här i landet är en av grundpelarna i vår demokrati, det Byggnads uppenbarligen inte fattat är att den friheten gäller även att stå utanför föreningar.
Det var på tiden att den gamla Stasikvarlevan försvinner, alla sådana gamla bolsjevikrester måste städas bort en gång för alla och Byggnads, liksom alla andra föreningar, måste lära sig att leva på egna meriter och förtjäna sina medlemmar.

Att en strejk kanske inte är det smartaste sättet att ta ansvar i lågkonjunktur och finanskris behöver man väl knappast kommentera. De som tror det skulle varslats med en (S)-regering räcker upp en hand...

Relaterat: DN, DN, AB, AB, SvD, SvD.

Andra bloggar om , , , .

3 kommentarer:

daniel sa...

Du verkar inte riktigt ha någon koll alls på varför Byggnads varslade om strejk. Det handlade inte lönegranskning. Läs på lite istället.

Bqt sa...

Det det handlar om är de cirka 250 miljoner kronor Byggnads tar in per år i mätavgifter. En ganska hyffsad summa att använda för PR, lobbying och partistöd. Tagen direkt ur fastighetsägarnas ficka.

Dick Bengtson sa...

#Daniel# Jag skrev att det var en av anledningarna, inte bara det. Bqt beskriver f ö ytterligare ett intressant fenomen i byggsvängen.