onsdag 22 januari 2014

Boktips – Steve Jobs – en biografi

På 80-talet köpte jag min första dator. Det var en Macintosh Classic. Jag vill minnas att den hade 40 kb (!) i hårddisken. Det revolutionerande med den datorn var att istället för att skriva in kommandon på ett inte alltid logiskt språk, så flyttades ikoner på skärmen med hjälp av en datormus.

Macintosh Classic
Helt fantastiskt användarvänligt och mänskligt!

Mannen bakom den banbrytande produkten och dessutom iPod, iPhone, iPad, iThunes, App Store och en massa andra lösningar hette som de flesta vet, Steve Jobs.

Boken om honom är skriven av Walter Isaacson och är baserad på 40-talet intervjuer med Jobs och hundratalet andra intervjuer med människor som befunnit sig i hans närhet, i jobbet och privat.

I boken får vi veta att Steve Jobs biologiska föräldrar adopterade bort honom vid födseln och han även i vuxen ålder vägrade träffa sin biologiska far. En del hävdar att hans drivkraft i livet kom sig utifrån något slags revanschbegär efter att blivit bortvald.

Boken berättar om hans uppväxt och de första stapplande stegen som entreprenör. Den beskriver hur han ville utveckla en helt ny dator som även vanliga människor kunde hantera. Med en dåres envishet drev han under hela livet också tesen att en vertikal integration, där samma företag kontrollerar både mjuk- och hårdvara, är det bästa sättet att skapa användarvänliga produkter. Alltså raka motsatsen till Microsoft och Google som arbetar horisontellt, med öppna gränssnitt.

Steve Jobs var besatt av enkelhet och tvingade sina tekniker till att skapa nya lösningar, som kan ses i många av Apples produkter.  Han beskrev sig själv som någon som levde i gränslandet mellan teknik och design eller mellan teknisk och humaniora. En modern Leonardo da Vinci, kanske?

Hans besatthet gjorde också att han tvingades lämna Apple under period då bolaget blödde ekonomiskt. Under den perioden byggde han bl a upp animeringsföretaget Pixar, som i samarbete med Disney revolutionerade den animerade filmen. Frågan är om han inte t o m räddade Disney som hade kört fast i sin utveckling?

Steve Jobs personlighet påminner om många andra framgångsrika entreprenörer såsom Richard Branson och Ingvar Kamprad. De ser inga hinder och får sin omgivning att uträtta stordåd bara med sin envishet. Steve Jobs verkade också ha en binär personlighet, antingen av eller på.

Min uppfattning, efter att ha läst boken, är att Steve Jobs, med vad vi vet idag, förmodligen hade fått någon ”bokstavsdiagnos”. Han verkade mycket svår att leva med och led brist på empati för andra människor.

Skulle då världen bli bättre med fler som Steve Jobs?  Ja och nej är mitt svar. Det kommer med jämna mellanrum fram genier av olika slag som driver utvecklingen framåt och går till historien. Det är bra och viktigt. 
Men om alla vore som Steve Jobs skulle världen förmodligen vara ännu mer konfliktfylld än idag. Det finns bara plats för en Zlatan per lag…

Hur som helst är det en bra och välskriven biografi som du absolut ska läsa.

Vad andra tycker om boken kan du läsa här och här.

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, AB.

Inga kommentarer: